2009. október 28., szerda

Ez is elkészült:o)

Friss és meleg, még szintén nincs blokkolva, most jött le a tűről. Ezt nem igazán szerettem kötni, mert a fonal vastagsága elbírta a 7-es tűt is, az pedig már nem az én méretem. Igazából nálam az 5-ös és 6-os tű a nyerő. Ez 6-os tűvel kezdve 130 szemen, majd az első ráhajtásos sor után váltottam 7-esre, de csak azért, mert 6,5-em nincs:o( Egyébként azért váltok tűt, mert így még lazább lesz a kunkori része, még jobban nyújthatóvá válik. Tegnap este a fél hetes híradón kezdtem el, a rövidített sorokkal végeztem kb. éjfélre. Persze közben azért mást is csináltam. Ma reggel-délelőtt egyéb más tennivalók mellett készült el teljesen.

Na, megyek, megfürdetem a kicsikét:o)


Segítenétek nekem? Hogyan kell gombocskát-bogyócskát horgolni?


2009. október 27., kedd

Kéééééész!

Na, kérem szépen, elkészült eme remek alkotás! Ez a kendő, ha sikerül a fonalat a megfelelő tűvel összeházasítani, egy délután-este-pici éjszaka el is készül. És még egy kis bontás is belefér:o) Ez most 5-ös tűvel kezdődött, majd az első ráhajtásos sor után váltottam 5,5-ösre, de szerintem elbír egy 6-osat is. Méretét még nem tudom, ugyanis nincs blokkolva, de szépen körbeér már így is és meg is köthető. Most Babookám elmegy itthonról, viszi a nyakában egy kis szellőzésre:o) Egyébként nem Neki készült, de ahogy most ebben a pillanatban ránéztem, az egyik Nina-fotón látható befűzős viselettel, gyanítom, örökre az Ő nyakában marad:o)

Köszönet Ninának, amiért kitalált egy ilyen egyszerű, ámde mutatós kendőt.

Vielen dank für Nina! Ich libe dein einfaches, schönes Halstuch!

Örök hála Máriának a fordításért! Soha nem jöttem volna rá, hogy rövidített sorokkal kell megkezdeni.


És íme a további áldozatok! Milyen jó, hogy így behörcsögöltem ezekből a tolnai színátmenetesekből. Néhány ajándék általuk pipálva:o)

Brrrrrr...bontanom kell:o(((

Mint aki még életében nem kötött kendőt:o((( Hogy lehetek ekkora balfék? Pedig már néhány sor lett volna hátra. Most oda a tegnap esti-éjszakai munkám. DE NEM ADOM FEL! Egyébként marha jól néz ki! Szerintetek is?



2009. október 26., hétfő

Hétvégi terméseim

A hétvégén meglátogattuk a horgásztanyánkat egy jó kis pihenés és téliesítés szándékával. Vittem magammal kötnivalókat. Most nagyon visszafogott voltam, csupán 3 megkezdettemet csomagoltam be. Az egyik közülük a Nina-féle kendő, amibe rettenetesen szerelmes vagyok. Mikor megláttam, azonnal tudtam, hogy ha sikerül fordítást szereznem, melyik fonalból készítem el. A választásom erre a török, viszonylag hosszan átmenetes vékonyságra esett. A vastagsága (vékonysága) szerintem nem engedi meg az 5-ös tűt, épp ezért 4-essel böktem bele, 200 szemre. Haladtam is annak rendje-módja szerint a Máriának köszönhető leírás alapján, aztán kicsit elakadtam, ugyanis a fordítás nem esett egybe az én elképzelésemmel. Persze ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a fordítás a ludas, inkább bennem lehet a hiba, hisz sokszor apró dolgokon akadok el. Olyankor mindjárt kétségbe esek, és billentyűt ragadva Erikát zargatom a kérdéseimmel. Aztán - mivel nem hagy nyugodni a dolog - a levélírás után újra átnézve a leírásokat, általában megtalálom a titkok nyitját. Igen, ezt a hibámat - hamarabb jár a szám és kezem, mint az eszem - még mindig nem sikerült kinőnöm. Így ezt a kötést félretettem. Aztán vasárnap este csak nem hagyott nyugodni a dolog, mentem a fejem után. Még mindig nem érzem, hogy jó lesz, úgyhogy megint leálltam. Aztán a Tökéletes katona c. film alatt - igen-igen, én ilyeneket is naaaagyon szeretek nézni, persze csak a fiúkák miatt (családom kétségbe is vonja a férfiideáljaimat:o) - kattogott a kötőtűkön kívül az agyam is, és előkotortam ezt a festő asszony által összepartizánkodott fonalkát, és beleböktem az 5-ös tűimet. Úgy gondoltam, ezzel a tűmérettel és fonallal hamarabb haladok, és a végeredményt hamarabb meglátom. Nem is olyan rossz ez a fonal ilyen tömör mintával. Itt ugyebár csupán a színek játéka a lényeg, mintára nem kell figyelni.


Babookám barátnője, Kriszta, megtalálta azt a pulcsimintát, amit szívesen viselne, ha megkötném neki. A két lány ügyesen vásárolt fonalat, Szegeden a Mars téren van egy jó kis boltocska, telis tele gyönyörű fonalakkal. Én még nem merészkedtem be, a családom nagy örömére:o) Erre a 45 % gyapjút és 55 % polyacrylt tartalmazó Eroica névre hallgató fonalra esett a választás. Nagyon klassz kötni ebből a fonalból. Rendhagyó módon az ujjával kezdtem, és az egyikkel el is készültem.

És reményeim szerint ilyen lesz a pulcsi, ha elkészül. Forrás: Sabrina special No. 14.

Van ám egy majdnem kész művem is, ez a kézmelegítő. A párjának még a hüvelykujjából kilóg a 3 tű, de 16 szemre 4-5 sor van hátra, szóval mindjárt kész:o) A fotók nagyon szerencsétlenek, milyenek is lennének, hisz én készítettem őket:o)


Most egyenlőre ennyi. Mihelyst kész a Nina-kendő valamelyik változata, jelentkezni fogok.

2009. október 20., kedd

Elkészült végre...

a fekete kardigán. Igaz, már egy hete, tulajdonosa már a múlt héten fel is avatta egy színházi estén. Elég sok tapasztalatot szűrtem le készítése közben: pl. tiszta gyapjúból soha többet nem kötök formázott ruhadarabot, feketét nem akarok az elkövetkezendő x évben készíteni, alaposabban ki kell silabizálnom a leírást. Mentségemre legyen mondja, egy német újságból készült a mű, és valamit nagyon félreérthettünk mi három leányzó, az elején kissé hirtelen történt a fogyasztás. Ha legközelebb (ami nem mostanában lesz) ismét ilyenre vetemedek, majd másképp csinálom.


Tolnai egyágú 100 % gyapjú, 5-ös kötőtű
Még a nyáron üzletet kötöttem egy kedves barátunkkal: ő készít nekem bőrből egy kisebb övszütyőt, én pedig kötök neki egy sapkát, esetleg még egy sálat. Na, a sapka elkészült, már ezekben a hideg napokban melegítette is tulajdonosa fejét, vagy ahogy Férjuram mondja, illetve ezen szent szavakkal adta át a kész művet: "A tágulási tartályod szét ne fagyjon..." A sapka mintáját - mely Jacques Cousteau pipo névre hallgat - Moncsi barátnőmtől kaptam. Némileg változtattam a leíráson, nekem nem úgy jött ki a fogyasztás, ahogy azt a leírás tartalmazza. De a végeredmény olyan lett. Ki érti ezt?



"Cortina" sock wool, alias Lidis fonal, 75 % gyapjú, 25 % akril, dupla szál, 3,5-es kötőtű


Felkérést kaptam Macustól az alábbi kérdőív kitöltésére, szívesen teszek eleget. További emberkéket nem neveznék meg, aki szeretné, válaszolja meg a kérdéseket.
1. Írd össze, mire van szükséged! Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Nos, mint ahogy sok helyen olvastam, én is vezetek listát, mert a fejem nem computer, muszáj írni a hiányzó vagy fogyóban lévő dolgokat. Általában bevásárlóközpontokban tudom le a nagyobb bevásárlásokat (Metro, Lidl), a kenyér, pékárú (már amikor nem sütök), illetve egyéb apróságok beszerzésére pedig az egyik helyi kisboltot pécézem ki egy héten 3 alkalommal.
A reklámoktól nem hatódok meg, utálom őket, csupán akkor várom, ha film közben már nagyon-nagyon szükségét érzem a tüdőm mérgezésének.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba! Így vásárlásoddal a helyi kisvállakozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.
Lásd 1. pont. Továbbá elég hatalmas kertünk van, sokfélét termesztünk, illetve baromfit tartunk, háztól vesszük friss vágásból a disznóhúst, illetve mi vesszük meg élve, és dolgozzuk fel a szomszéd barátainkkal közösen. Boltba ritkán veszünk akár zöldségfélét, akár húsokat.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.
Kosárpárti vagy, illetve nagyobb méretű erős szatyraim vannak, amik mindig benn vannak a kocsiban, tehát kéznél vannak. Sokszor jut eszembe egy-egy amerikai film láttán, hogy nálunk miért nem vezetik be a papírzacskókat. Bár kétségeim vannak a strapabírásukat illetően.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környzeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.
Hát, hogy olcsóbb, azt megkérdőjelezem. Mivel egy kisfaluban lakom, helyi tömegközlekedés nincs, így marad a gyaloglás, vacak időben az autó. Bármiféle ügyintézés, nagybevásárlás alkalmával szintén nem tömegközlekedek, általában többfélét kötök össze, ha bemegyek Debrecenbe, tehát marad az autó.

5. Vegyél helyi termékeket! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dogokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.
Zömmel megtermesztjük, piacról vesszük, vagy a 4-es főút melletti árusoktól. Tudom-tudom, belepi a benzingőz, de a piacira sincs ráírva, hogy hol termett.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást! Ne dőlj be a szép külsőnek! A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz, egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást!
Ha lehetőség van rá, nyilván olyan választok, ami környezetbarát, de ez nem mindig jön össze. Sok ásványvízzel élünk, gyűlnek a PET-palackok elég rendesen, és bevallom, nem mindig a szelektív gyűjtőbe kerülnek. Igaz, van nálunk is olyan, de néhányszor már megjártam, tele volt, aztán vihettem haza, és végül a szemeteszsákban landoltak, és még benzint is pocsékoltam rá.

7. Kerüld a vegyszereket! Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket! A vegyszerek ártanak az egészségednek.
Nem sok félkész-kész terméket vásárolok, nem szeretjük őket, de bevallom, van a fagyasztóban készenlétben ilyen-olyan műkaja. Igyekszem mindig friss dolgokat készíteni, sütögetek is, de sokszor az idő hiánya nagy úr.

8. Vegyél idényzöldséget és gyümölcsöt! Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak, és csak a szemnek szépek.
Zöldség és gyümölcs terem a kertben és üvegházban, néha vegyszert is kap (sajnos), de a Férjem olykor tehetetlen a növénybetegségekkel szemben. Sok savanyúságot, befőttöt, lecsót rakok el télire, lekvárt főzök, gyümölcsöt fagyasztok. Viszont szeretjük a narancsot és banánt, de azért azt nem termesztünk, bár fügefánk van:o)

9. Került az egyszer használatos és felesleges dolgokat! Az egyszer használatos termékek előállítása, majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már...
Nem igen van egyszer használatos dolgunk, elektromos kütyükkel viszont takarosan el vagyok látva, de nem mindegyiket használom.

10. Olvad el a címkéket! Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.
Általában elolvasom (ha olvasható, illetve az én nyelvemet íródott). De azért ha egy termékből többféle van, azért mindet nem szoktam ám végigbogarászni. Akkor a bevásárlás napokig is eltartana.

Most ennyire futotta. Jaj, de régen is gépeltem ennyit. Az amúgy is fájós kezecskéimenk nemigen tett most jót. Remélem, azért estére javul egy keveset:o)

Végül szeretném megkérdezni, hogy valamelyik németben profi kötős leányka nem szerelmesedett-e bele ebbe az egyszerű, ám szépséges kendőcskébe? Mert nálam a szerelmi vonzódás roppant erős, fonalam is lenne hozzá, de a német..., na az nem megy:o(((

2009. október 6., kedd

Visszaszámlálás és apróságok

Amint látjátok, én már elkezdtem a visszaszámlálást. Még kerek 80 napunk van a karácsonyi ajándékok elkészítésére. Elégnek kell lennie, ha a fene fenét eszik is, hisz Verne főhősével 80 nap alatt a Földet is körbe utaztatta. Nagy terveim vannak, sok-sok apróság, és néhány nagyobb darab elkészítése vár rám. Közben egy lehetséges felkérésre is várok, Babookám barátnője beleszerelmesedett néhány darabomba, és most fantáziálgat, mit is szeretne köttetni velem. Baboot felszereltem a hétvégén egy szépséges Sabrina újsággal, telis tele csodás csivert-csavart pulcsival, illetve fonalmintákat is küldtem. Üzentem, hogy igyekezzen a választással, mert sok a dolgom:o)

Tartozom ezzel a képpel, néhány napja elkészült az újabb horgolt zokni. Baboo a hétvégén már használatba is vette, felfért egy jó meleg zokni a kissé hűvöskés lakásba. Megsúgom, szombat este begyújtottunk a kandallóba, jól esett az a kis meleg. A zoknit lehet még tökéletesíteni, picit hosszabb szárat készíteni, mert ez kis bokalengő. Lengő amúgy is, mert én nem ismerek a horgolásban olyan mintát, ami hasonlítana a kötés passzéjához. Aki tud ilyet, szívesen veszem! Egyébként rendeltem innen ún. elasztikus szálat, ami a kötésben pl. a mandzsettát is rugalmasabbá teszi. Én a horgolásnál fogom kipróbálni. Remélem, beválik.



"Cortina" sock wool alias Lidis zoknifonal 75 % gyapjú, 25 % műszál, 4,5-es horgolótű
Annyira belejöttem a horgolásba, hogy most ilyen kis apróságokkal is múlatom az időt. Ez a két kis darabocska Tündikém immár Nöné-sál tulajdonos barátnőjének, Reninek készült a névnapjára. Remélem, tetszeni fog neki, még nincs itthon a Kisebbikem, hogy referáljon. Az angol nyelvű leírásban egyik kedves blogos barátném volt a segítségemre.


Nina 100 % pamut, alias Mülleres horgolócérna, illetve
Ercsu-féle első közös biznisz, fonal alapanyaga számomra ismeretlen, 1,5-es horgolótű
Múlt hét szombaton családi kiruccanáson voltunk Nyíregyházán a Zsibiben. Nagyon régen voltunk így együtt mindannyian vásárolni. Férjuram sűrűn jár, mert ott tud magának viszonylag olcsón szerszámokat vásárolgatni. Míg a Lányok kicsik voltak, sűrűn mentünk Vele mi is, mindig sikerült az aktuális szezonnak megfelelő portékákat beszereznünk elég jutányos áron. Manapság viszont már nem vonzza Őket a piaci tömeg, és a kínálat sem igazán. Babookám átmeneti kabát vásárlási szándékával volt hajlandó bevállalni a "hajnali" negyed 8-as indulást, Tünde pedig szolidaritásból jött. Kb. 1 óra nézelődés után 10 pár zoknival a szatyrunkban már csörgettük Apát, hogy mi végeztünk. Ebből kitűnik, hogy nem volt nyerő a mostani felhozatal sem. Vagy mi vagyunk nagyon igényesek? Sajnos Apa még nem végzett, így céltalanul bolyongtunk a tömegben, mígnem Baboo felfedezett egy árus asszonyságot, akinél szépséges csipkét, szalagok, gumik, néhány fonal és horgolócéra, illetve kötő- és horgolótűk voltak. Na, nekünk sem kellett több, egy kicsit megcsappintottuk a készletét. A csipkéket elfelejtettem lefotózni, de az én szerzeményeim itten vannak. Néhány igen-igen jó minőségűnek tűnő japán horgolótűcske, és egy szépséges Honleány fonalacska. A 30 km-es úton rögtön fel is avattam a kellékeimet, ennyire jutottam az úton.


Ezzel a tűvásárlással már ilyen nagyra nőtt a készletem. És még várok szállítmányt a Magdi kézimunkától is:o) Az Ercsu-féle dobozocskám lassan megtelik.

Délután pedig - mivel Apa kiment a horgászósunkba egy jó nagyot pihenni és aludni, csajos délutánt tartottunk, és bementünk Debrecenbe a Takkoba, ahol sikerült átmeneti kabátot vásárolnunk. Aztán pedig bementünk a híres Müllerbe. Ugyanis valamelyik blogolós társunknál olvastam, hogy lehet kapni bambusz kötőtűket, és fonalakat is. Sikeres is volt a vásárlás, amint az a fotón is látható. Ugyanis feltett szándékom, hogy úja nekiveselkedek a zokni kötésének is. Csak eddig azért nem szerettem, mert a teflon tűkön nagyon csúszik a fonal. De most már van klassz kis bambusztűm, amit nagyon-nagyon szeretek, így semmi akadálya annak, hogy olyan szépséges mintás zoknikákat is gyártsak, amilyeneket néhány zoknit is kötő társamnál szoktam látni:o)


Úgy látom, ma ismét rám tört a szómenés:o)
Alkotásteli estét kívánok Mindenkinek!
És remélem, a fotóim nagyíthatóak, mert már megint újítottam egy kicsikét:o)