2009. november 30., hétfő

Hétvégi termések

Ez a hétvégém igen termékenynek bizonyult. Néhány dolog nem publikus, csupán ezeket a könyvjelzőket tudom most megmutatni. Viszonylag gyorsan elkészíthető, mutatós ajándék könyvmolyoknak:o) Van még néhány színű horgolómadzagom, azokból is készítek párat, csak most egy kis pihi ezen a téren, mert a harmadik már nagyon uncsi volt.

Kötöttem ám Apukának sapkát is! A "felbújtóm" Ági volt. Annyira megtetszett ennek a sapinak az egyszerűsége, és gondoltam, sokkal hamarabb elkészül, mint egy Cousteau-sapi. Neki is veselkedtem egy lidis zoknifonalból, íme a végeredmény. Modellem egy tökmécses, és nem Apa tökfeje:o) Muszáj volt a fejére húzni a méret miatt, így oda a meglepi, de van még fonalam, egy egyszerű sálra még futja.
Ezen a képen a passzé a lényeg. Ajánlom figyelmetekbe Betti csőkötéses videóit. Nagyon érthető, precíz előadásmód, még én is meg tudtam belőle tanulni eme mumusnak kikiáltott passzés kezdést. Sokkal rugalmasabb és szebb, még körkötés esetén is:o)










2009. november 26., csütörtök

Nem vesztem el...

csak lassan már én is a lakásunkban uralkodó fonalhegyek martalékává válok:o)

Először is: kedves díjat kaptam ismét, most Csipcsillától. Nagyon köszönöm! Már lassan megismertek, így mondanom sem kell, hogy most sem nevezek meg külön-külön emberkéket, adom tovább Mindenkinek, akiket olvasok, pl. csalfaszemű és leendő hódító minipasikat, édes kis tündérkéket mutogató, csodás ajándékötletekkel meglepő, technikai dolgokat videón - megtanulhatón - mutogató, rendíthetetlen fonalfestegető és fonó Blogbarátnéimnak. Hú, ez a mondat nem semmi lett! Na, szóval a lényeg, Mindenkinek, aki alkot és alkotásait megosztja velünk. Azt hiszem, ezt most nem ragozom tovább:o)


Új dolgokat most nem tudok mutogatni, nem publikus egyik sem. Dolgozok rendületlenül az ajándékokon, bár van még olyan családtagom, akit fogalmam sincs, mivel ajándékozom meg. Szerintem egy Nina-kendő tulajdonosa lesz.

Egy ötlet horgolóknak, még akár Mikulásig is elkészülhet, de Karácsonyra mindenképp. Egy nagyon kedves Blogbarátném számára készült ez a mamuszka innen, a végmunkálatokat Rá bízom, szemecskéket fog varázsolni a pofira. Lehet, hogy a végterméknek köze nincs az eredeti leíráshoz, hisz tudjátok, angol, és én nem vagyok barátságban vele. Csak úgy mentem a magam feje után, és ez lett belőle.



És végezetül néhány régi dolgom került lencsevégre, hogy megmutassam Nektek, tényleg kötögettem 20-25 évvel ezelőtt is.

Ezt azért tettem fel, hogy lássátok, 20 évvel ezelőtt is divat volt a melírozott fonal.

Ezt meg azért, mert gyapjúból van. Erről el is feledkeztem, hogy fogdostam én már Rikkerék előtt is gyapjút. Ez történetesen Bulgáriából származik, még a megboldogult szocializmusban nem igazán volt sok minden náluk, de gyapjú... na az garmadával volt. És ezt is egy férfiembernek, történetesen Apukámnak köszönhetem. Ő vette észre egy árusnál a piacon, és mint mindig, kívánságom számára parancs volt:o) Szegénykém, mostmár 8 éve odafönt nézelődik nekem a gyapjak között.

Jaj, ezt meg nagyon imádtam nézegetni, hordani, kötni már kevésbé:o) Nagyon mutatós kis darab lett, egyike volt a legbonyolultabb kötöményeimnek.



Lenne még bőven mutogatni való, de mára ennyi is elég, azt hiszem.
Lassan-lassan véghajrá, húzzunk bele!

2009. november 17., kedd

Míg el nem feledem...

gyorsan közzéteszem, hogy Mankától díjat kaptam. Történt ugyanis még a nyáron, a hatalmas kánikulában, hogy Kriszta volt oly kedves, és egy hűsítő limonádéval ajándékozott meg, és én azt nem adtam tovább a kánikulától szenvedő többi Kreatívkának. Szégyenlem magam, mert el nem felejtettem, csak... roppant lusta voltam. Kriszta, meg tudsz bocsátani?

Manka kedves, nagyon szépen köszönöm! Úgy istenigazából nem tudom, ez a díj mit jelent, de örülök, főleg annak, ahogyan Manka azt a bejegyzésében nekem szánta:o) És... megint jön az én bajom, ugyan kinek is adjam tovább? Hisz nagyon-nagyon sokan vagytok, akik díjra érdemesek, ez a szép számú kis család minden egyes tagja imádnivaló!
Mivel Manka egy emberkének adta tovább, így én is így teszek, a jelöltem pedig egy olyan emberke, akinek a blogját nagyon szeretem, bár nem mindegy, melyik gépünkről és melyik böngészővel olvasom, csodaszépen alkot, és még mindig képezi magát, hogy szebbeket alkothasson. Ő pedig nem más, mint Abile. Fogadd szeretettel!

Más: tegnap csodaszép dolgokat hozott nekem a postás. Kíváncsiságotok sajnos egész karácsonyig csigázni vagyok kénytelen, mert ajándékok lesznek, és MOST juszt is titoktartó leszek:o)

2009. november 16., hétfő

Elkészült végre...

Kriszta barátnőnk pulcsija! Megszenvedtem vele elég takarosan. A végeredmény, hát... lehetett volna jobb is. Itt most kicsit beképzeltnek tűnhetek, de a kiviteléz nagyon klassz lett, és életemben először görcsösen ragaszkodtam a leíráshoz. Illetve két helyen eltértem, bár tettem volna ezt többször is! 50 cm hosszúságot írtak, én azt nagyon rövidelltem, de már akkor megtörtént az eleje kettéválasztása. Gyors telefon, legyen inkább 60 cm, 58 lett végül, így is elég mély a dekoltázs. A nyakára 11 cm-es passzét írt, én majd 14 cm-eset kötöttem, éjszaka már majd megvakultam, de bőszen kötöttem, hogy ma Baboo tudja magával vinni. Két méret volt megadva, 38-40-es ill. 42-44-es. Miután az ifjú hölgy karcsú, nyilván az első méretet kötöttem. Így utólag látva a végeredményt, lazán elbírta volna a 10-12 szemmel többet is mind az eleje, mind a háta. 45 dkg fonal ment bele, a maradék hármat visszaküldöm, a boltban ígérték neki, hogy visszaveszik. Csak remélni tudom, hogy tetszeni fog, és nem a szekrény mélyének készült. Ahhoz elég drága mulatság lenne, a fonal gombóca 600 Ft volt, az én munkámról már nem is beszélek, de elmolyoltam vele majd 3 hétig kisebb-nagyobb megszakításokkal.
Mindenesetre egy tanulságot levontam, pulcsit bérkötésbe nem hiszem, hogy vállalok egyhamar, főleg így, hogy a tulaj 240 km-re lakik tőlem.


A hátulja végül így néz ki, bogyesz nélkül, de az eredeti mintát hellyel-közzel követve.

Más: Minden egyes reggel, amikor a blogomat megnyitom, elszörnyülködök, hogy egyre kevesebb nap van karácsonyig:o(( Még szinte semmilyen családi ajándékot nem készítettem. Van néhány megkezdettem, ide-oda kapkodok, a szabadidőm is igen-igen változó, kezem elég sokat fájdogál (a szívem még jobban), szóval kezdek bepánikolni. Igaz, most egy teher lement rólam, megpróbálok most már csak a Családomra koncentrálni.
Húzzunk bele Lánykák!

2009. november 9., hétfő

Közkívánatra:o)

Színmágia – Kitalálója Nina – Fordítója Mária - Kipróbálója Nöné

„A leírás nem teljesen kiérlelt, teret hagy a saját ötleteknek is.
Elhasználtam : Regia Hand-dyu Effect, 100 g/420 m
5-ös körkötőtűvel

150 szemet szedünk fel egész lazán /lehet több vagy kevesebb is/

3 sor lusta
/szélszem csak csavartan leemelve/
Következő sort a vége előtti 2 szemig kötjük, megfordítjuk /rövidített sorok/
Tovább ugyanígy, míg nincs mit megfordítani.
Szálat elvágni.

Minden szemet egy tűre tenni, a munka színén kezdeni a szállal.

Én a mindenkori 2 szemet a rövidített soroknál így kötöttem le:
Ezeket a szemeket a jobb tűre emeltem.
Szálat a bal tűre, mindkét szemet újra a balra.
Szálat a két szem körül hátra és normál simán lekötni mindkét szemet. E művelet előtt és után egy ráhajtást készíteni. Vigyázat, nem elfelejteni: kinek hogy tetszik, színén avagy a visszáján mindkét szélen egy-egy szem szaporítás a „kunkorkához”. Ezt lehet ráhajtással vagy a keresztszálból.

Egy pár lustasor után még egy lyuksort tettem bele: 3 sima + 1 ráhajtás, 1 szemet leemelni, 2 szemet simán összekötni, a leemelt szemen áthúzni, 1 ráhajtás, 3 sima +.

Továbbkötni a kívánt nagyságig vagy míg a fonal majdnem elfogy.

De vigyázat, elég fonalat hagyni a leláncoláshoz.

A leláncolást én így csináltam:
2 szemet lekötni, az elsőt a másodikon áthúzni, aztán ezt a szemet vissza a bal tűre és még egyszer simán lekötni, stb.
Így enyhén hullámos lesz a széle.”

Ennyi a fordítás. A ferdén szedettet már én barmolásztam bele sk. tapasztalatok alapján.

Tanács: én ugyebár tolnai színátmenetesekből dolgoztam, de mindegyiknek más-más a vastagsága, pici eltérés van közöttük. A zöldes-barnás-narancsos volt a legvastagabb, azt 6-os tűvel kezdtem 130 szemre, majd az első lyuksor után tűt váltottam, 7-essel folytattam tovább.
A mályvás-lilás picit vékonyabb, őt 5,5-es tűvel 140 szemre kezdtem, és 6-ossal folytattam. Ugyanígy készült a legelső, zöldes-kékes-barnás. A legutóbbi barnás színvilágú volt a legvékonyabb, őt 5-össel kötöttem végig, 150 szemre kezdve.

Kössétek meg minél többen, tényleg roppant egyszerű, nem sok odafigyelést kívánó, hamar elkészülő, pihe-puha divatos nyakbavaló lesz a végeredmény.




Apróságok

Készítettem már magamnak is egy ilyen kis mamuszkát, hogy a fürdés utáni böködéskor ne fázzanak a lábaim. Nem csiliviliztem ki, nincs még neki bogyeszos gombocskája és pántlikája, de lehet, nem is lesz. Nagyon hamar elkészült, míg a másodikat horgoltam, az első már melegítette a lábikómat:o) Kicsit módosítottam a leíráson, kezdéskor nem körré formálom a láncszemeket, hanem 5-6 láncszem horgolása után a láncszemsor mindkét oldalán rövidpálcákat készítek, így vízszintes lesz az ujjrészeknél. Nekem így jobban tetszik:o) Lidis fonal kettős szála, szegélye tolnai merino kettős szála, 5-ös horgolótű. Tényleg jó meleg, hát még ha meg is nemezelődik a használat, illetve a mosás során. Baboo-é már sarokrészen csak úgy, magától filcesedik.

Közben elkészült egy újabb Nina-kendő, ez is nagyon tetszik. Ebből a színből van most egy megkezdett a tűimen, illetve még magamnak is szeretnék egyet a téli kabátkámhoz:o) Remélem, addigra totálisan nem unom meg. De tényleg jó kötni, mert nem kell ész és különösebb odafigyelés hozzá.
Már nagyon készülődök a karácsonyra nem csupán az apróságok készítésével, hanem előástam a karácsonyi mézes kiszúró formáimat is. Igaz, még nem sütin gyakoroltam velük, csupán birsalma sajtot készítettem. Olyan szépek, hát még milyen finomak:o)

2009. november 8., vasárnap

Játék Jucuunál!

Figyelem, Judit játékot hirdet! A játék feltételei:

- hagyj kommentet nála és az 1001fonal.hu blogján
- a blogodban írj egy bejegyzést a játékról, benne a játék feltételeivel, határidővel és a nyereményről készült fotóval
- szerepeljen az üzenetedben Jucuu blogjára és az 1001 fonal.hu-ra mutató link.

Jelentkezési határidő november 14. szombat éjfél. Sorsolás vasárnap.

Nyeremény 100g JUCKA-zoknifonal, a nyertes választhatja ki, melyik legyen a femtebb látható 3 szín közül.

Jó játékot Mindenkinek! Úgy szeretnék már végre én is nyerni!




2009. november 6., péntek

Bogyeszos pulcsi és díj

Tanácsot jöttem kérni, ezért hányavetin összetűztem a készülő pulcsit. A leírás nem tartalmaz olyasmit, hogy a hátulja eltérő lenne az elejétől, tehát ott is bogyeszolni kell. De kérdezem én Tőletek, szakavatott és jó ízléssel megáldott emberkéktől, hogyan fog vajon mutatni a hátulján középen az a csavartas bogyeszos csík? Az én szerény véleményem szerint - bár kissé ízlésficamult szoktam lenni - elég hülyén nézne ki. Én szívem szerint a hátulját végig fordítottal kötném. És Ti?

Ismét díjazunk, ami nagyon kedves, ugyanakkor lelkiismeretfurdalást okozó gesztus (legalábbis nekem). Két kedves Barátnémtől is kaptam ezt a szép kis díjat, Krisztától és Timicitől. Nagyon szépen köszönöm! És amiért lelkiismeretfurdalást okoz, és le akartam írni, Timikénél szinte szó szerint olvasható. "Innye", de egy rugóra jár az agyunk:o) Azért van kedvenceim bloglistája, és vagyok jó néhány blog rendszeres olvasója, mert őket szeretem betűstől-fotóstól együtt. Nagyon remélem, nem fogtok rám megharagudni, amiért most nem jelölök senkit (bízom benne, hogy a lánc nem szakad meg miattam), hanem adom Mindannyiuknak. További két dolog tart még vissza a jelöléstől: most nincs sok időm, ugyanis az elmúlt néhány napban "budi" lett a lakás, mert annyit kötöttem-horgoltam, illetve annyira vacak a gépem, hogy délig sem végeznék a blogmegnyitásokkal, címsorkijelöléssel, bemásolással:o(

Mégegyszer köszönöm szépen, és naaaagyon szeretlek Benneteket!

2009. november 5., csütörtök

Sikerült...

végre elkészítenem ezt a mamuszkát. A múltkori sikertelensége után már könnyebb helyzetben voltam, így megszületett a majdnem tökéletes végeredmény. Persze a majdnem egyik okáról azt hiszem, nem tehetek, lábfejben icipicit bő. Tudjátok, mint amikor olyan cipőt próbálunk, ami olyan ormótlan lábfejű. Amiről viszont tehetek, hogy mosáskor egy zöld törölköző, amiről eddig nem tudtam, hogy fog, halványan megzöldítette az én szépséges natúr fonalacskámat. Lehet, így kellene fonalat festenem:o) Száz szónak is egy a vége, elégedett vagyok a végeredménnyel. Csak hát még egyet kell készítenem:o( Ilyenkor szoktam mondani, azért nem szeretek kézre és lábravalót készíteni, mert míg az első darab izgalmas, a második már tiszta uncsi. A fotók bénák, mert egyedül szerencsétlenkedtem. A mamuszka tolnai merino dupla szálából 5-ös horgolótűvel készült.


Egy közelebbi a nemezelés eredményéről.

Közben elkészült egy újabb Nina-kendő ebből a szerelemfonalból. Majd félkészen van még kettő, de már bevallom őszintén, unom egy kicsit. Készülget a Kriszta-pulcsi is, mindkét ujja kész, most az elejét bütykölöm.


2009. november 2., hétfő

Tökölés és mamuszolás

Az utóbbi néhány napban nem igazán voltam termékeny, szinte semmit nem tudok felmutatni, mert minden nap menő-manót játszottam, esténként pedig - kötéssel a kezemben - szépen bealudtam. Így megmutatni csupán ezt a mamuszkát tudom. Babookám szerelmesedett bele itt.
A bogyó horgolása nem sikerült igazán (de már jó úton haladok), így maradt a gombocska.

Szombaton este, miután hazajöttünk a temetőből, a Lányok nekiálltak tököt faragni.

Íme Babookám elkészült műve:

Ez pedig Tündikém alkotása:

Egy kis tereprendezés után az alkotások, kibővítve a Férjuram által vásárolt műtökkel, valamint a háttérben kertünk terméseivel:

Hangulatvilágítás:

A végére hagytam ezt a furcsaságot, ezt a "minek nevezzelek?" dolgot. Hát...az úgy volt, hogy elhatároztam, mamuszt horgolok és nemezelek. A tervet tett követte, és meghorgoltam 8 db 15x15-ös nagyinégyzetet, tolnai pihe-puha merino dupla szálával, hogy jó meleg legyen. Már menet közben gyanús volt, hogy irgalmatlan nagy lesz a végeredmény, de azt gondoltam, majd a meleg víz megteszi jótékony hatását, és méretre zsugorodik a darab. Mosás előtt így nézett ki, a talphosszúsága 46 cm!!!!!!! Szerintem még a Jetinek is nagy lenne:o)
Egy szemüvegtokot tettem mellé, hogy jobban érzékelhető legyen a mérete.

Összevártam néhány törölközőt és 60 fokon elindítottam a kicsikét. Míg a mosógép dolgozott magának, mi elmentünk a temetőbe, majd hazaérve azonnal a mosógépnek estem, és kibogoztam a sok törölköző közül a kis drágámat. Hát... a látvány egyáltalán nem volt biztató, össz-vissz 1 cm-t ment össze a hossza:o(((((( Sebaj, legalább tudom, hogy a következőt hogyan csináljam!
És mondtam már, hogy egyébként meg pontosan ilyen fonaltartóra vágytam, úgyis minden kötős kosaram telis tele van megkezdettekkel, csak az épp aktuális nem fér már sehova. Tehát a mamuszt nem elrontottam, hanem pontosan ilyen végeredményt vártam:o)))