2010. október 30., szombat

Becsavarodtam, ... (szerk.)


... de most előnyömre:o) Elkészült a csavart mintás pulcsi. Ahogy visszanéztem, melyik bejegyzésemben tettem említést róla, kicsit elképedtem. Szeptember végén mutattam meg, hogy éppen hol járok vele, de már a kis szemfüles hálóvendégem:o) kiszúrta, hogy szeptember 11-én látta nálam a fotelban. Igen-igen, nagyon régen kezdtem el, és talán még most sem lenne kész, ha nincs Ágimnak őszi szünete az egyetemen. Mikor hazajött múlt hét csütörtökön, a két ujja (mivel egyszerre kötöttem őket) alig félig voltak készen. Aztán jól belehúztam, egyrészt hogy tudja hétfőn magával vinni, másrészt meg, hogy már ne is lássam. A mintához szó szerint ezt írták: " azoknak a profi kézimunkázóknak ajánljuk ezt a modellt, akik szeretik a változatos mintákat. A sokféle mintát magában foglaló, világosszürke garbónyakú pulóver elkészítése közben biztosan nem lehet unatkozni." Jó-jó, az elején valóban nem unatkoztam, de az ujjaknál már halálosan untam magam, ekkora már fejből ment a minta, különösebben nem is striguláztam, hogy épp melyik sornál járok. Alig vártam, hogy a garbónyakhoz érjek, de a fekete leves még ezután jött. Kb. 300 szemmel róttam a köröket a patentmintával, na ez volt ám még csak az unalmas. Deeee kész, és pontosan illik Ágimra. Nagyon örülök neki. Bevallom, és talán nem tűnök nagyképűnek, hogy sok szépséges darabot készítettem már, de talán ez lett a legtökéletesebb és leggyönyörűbb. 5-ös tűvel készült, 13 gombóc fonalat evett meg, tehát 65 dkg-t nyom.
Nagyon jó volt ezzel a barkaságos Felhővel dolgozni, isteni finom, puha fonal. Vannak további terveim is szintén Felhőből, a csodás Havanna színből fogok Tündimnek sapit, sálat és kesztyűt készíteni. Íme a két gyönyörűségem:o)


Elég régen jelentkeztem már, de nem csak a szürke pulcsi miatt. Nem tétlenkedtem, és hogy ne unatkozzak olyan nagyon sokat, dobozoltam is, mint Tóték. Csak nekem kicsit lassabban haladt, de sokkal szebbek lettek:o) Íme a kollekcióm, de még nincs vége. Különlegesség, hogy ugyanazon szemszámmal, ugyanazon tűmérettel mindegyik tatyó más és más lett.
Éééés végre elkezdek magamnak is kötögetni. Még szeptember 11-én kaptam Fonalshopos Mónikától ezt csodálatos fonalat, feles pamut és gyapjú. Gyönyörű és isteni finom puha fonal. Meg egy kicsit csalafinta is. Megtréfált elég alaposan, elég nehezen tudtam kiszámolni, hogy mennyi szemre kezdjem a munkát. És találtam egy csudaklassz mintát, darázsminta a neve.
NEM kell a fonákán fordítottat kötni, hurrá!!!

A minta a következő:
1. sor (visszája): végig sima
2. sor (színe): szélszem, *1 sima, a következő sima szemet a szem alatti sorba öltjük*
3. sor: végig sima
4. sor: szélszem, 2 sima, *1 sima szemet a szem alatti sorba öltjük, 1 sima*
Az 1-4. sort ismételjük.

Vigyázat: valóban érdemes kötéspróbát készíteni, mert elég laza szerkezetű a minta!

Még egy furcsaság: kötéspróbát készítettem, illetve mintákat próbálgattam. Raglánujjasra tervezem, remélem, még az idén elkészül.



2010. október 7., csütörtök

Khm, khm...:o)

Már megint alkottam:o)
- tolnai kettős szála
- 8-as KnitPro tű
- 22,5 dkg
- nemezelés előtt: 22x31x30 cm
- nemezelés után: 17x22,5x21 cm
- megy a fonalfalóba

Kicsit dundibb lett, mint az előző, csuda tudja miért, ez olyan jó kis öblös-hasas fazon, hogy minél több minden férjen bele.

Tudom, kissé már unalmas vagyok, de jelentkezem még ilyen témában, ugyanis jön az utánpótlás alapanyag hozzájuk:o)
Az előző bejegyzés kommentjében kértek, osszam meg a titkot. Sajnos, nem az én kútfejemből pattant ki a minta, ennyire okos azért nem vagyok. Bár a zöldeket én találtam ki, igaz, ahhoz meg nem sok ész kellett:o)

Ritkán bolyongok a Ravelryn, a múlt héten arra jártam, és az ingyenminták között találtam rá. A gépemre elfelejtettem lementeni, csupán kinyomtattam. Miután újra, célirányosan keresni kezdtem, nem találtam meg, de egy csomó hasonló mintát kiadott a "Striped Felt Bag" szavak keresésére. Nem tudtam mást tenni, beszkenneltem, hogy akit érdekel, boldoguljon. Bocsánat a firkálgatásokért, de én már csak így szoktam dolgozni. Tudom, nem nagy tudomány, de büszkén mondhatom, majdnem teljesen egyedül fordítottam:o) Íme:


Ercsunak köszönet! Eredetiben itt található.
Miután tudok már kört és kockát kötni, a továbbiakban csupán a képzelet és persze az idő szab határt, hogy milyen formákat kötögetek és nemezelek. Ja, és miközben készült a tatyó, rájöttem, hogy ilyet tudtam eddig is, hisz a zoknisarok hasonló módszerrel készül:o)
Végezetül: segítséget kérek! Valamelyik netbolyongásom alkalmával akadtam erre a fotóra, és mivel tetszett, kinyomtattam. De csupán a fotót, és mára már fogalmam sincs, hol találtam. Tudna valaki segíteni leírással? Előre is köszönöm!


2010. október 2., szombat

A nyughatatlan természetem ...


... nem engedi, hogy egyszerre csak egyfélén dolgozzak:o) Ez egyrészt jó, mert fő a változatosság, unalmasság kizárva; másrészt pedig rossz, mert így nem halad kellő gyorsasággal az elsőként megkezdett munka.

Szóval: ismét alkottam, fonalat faltam, nemezeltem:o) Mindezt két délután és este.

Most egy roppant bájos kis doboz alakú tartókát követtem el.
Paraméterei:

- fonal: tolnai színátmenetes, kettős szála
- tű: 6-os KnitPro
- súlya: 18,8 dkg
- méretei:
- nemezelés előtt: 31x30x24
- nemezelés után: 20x22,5x17
Nehezen találtam tömőanyagot a formára szárításhoz. Kicsit sajnáltam a könyveket a nedves tatyókába beletenni, most reggel gyorsan ki is vettem belőle. A végső száradáshoz már elnyerte méltó formáját.