2011. május 13., péntek

Még mindig én:o)

A mai napra kijutott hatalmas blogéhséget ezzel a kendővel szeretném csillapítani. Hatalmas és szépséges, DE nem olyan, amilyennek lennie kellene. Mondhatnám, hogy ez is egy újabb nönésített alkotás, de ez most nem volt szándékos. Az igen szűkszavú leírás kissé bekavarta a szürkeállományomat, az egyik charttal nem is tudtam mit kezdeni, továbbá a felső részén hiányzik egy ananászsor (gyanítom, valamiféle összefüggés lehet közöttük). Ami megvan, az a gyönyörű minta, a blokkoláshoz sok-sok gombostűt felemésztő horgolt szél, a láthatatlan kezdés és a rövidített sorok. Azt gondolom, döntetlen az állás a tervező és én közöttem, de sebaj, majd valaki jól megfejti a leírást (és remélem, nekem is elárulja), én meg ismét megköthetem az áhított fonalból.
Ugyanis valamit félreolvastam a szükséges fonalmennyiségről, így egy Melinda által régebben festett 800 m-es fonalgombóchoz nyúltam a 400 m-es német, hosszan átmenetes fonal helyett. A gombolyag fele megmaradt:o)

A kendő méretei:
- 210 x 40 cm
- 4,5-es KnitPro körkötőtű
- 50 gr kékpofájú gyapjacska

Remélem, a blogger ezt a bejegyzésemet nem nyúlja le úgy, mint a tegnapit.

2011. május 12., csütörtök

Nyúlfarknyi sálacska

Most csupán ennyire futotta:o)

27 gr Melinda-féle vadócságból készült "kiegyenesített Theardrop", 3,5-es KnitPro tűvel elkövetve.
Valóban picinyke, csupán 120 cm hosszú és 19 cm széles. Ééééés még mindig van a gombóc fonalból 40 gr, így harmadjára talán sikerül elkészítenem az áhított méretű sálacskát, ami keskeny és hosszú lesz:o) De ez nem mostanában fog megtörténni, mert amennyire vágytam télen csipkét kötni, most annyira már nem vágyom. Jöhetnek újra a topok és kardigánok.

Blokkolódik egy másik csipkecsoda, az tette be most a kaput nálam csipkekötés-ügyileg, de erről majd egy következő bejegyzésben:o)

2011. május 10., kedd

Kulináris élvezkedés

Tegnap megláttam Marcsinál ezt a receptet, és rögtön beindult a nyálelválasztásom:o) Hihetetlen guszta finomság, és fantasztikus kivitelezés. A múltkori bejegyzése óta gyűjtögetem a kéztörlő gurigáit, így mára majdnem meglett a hat db. Az utolsónak egy kicsit be kellett segíteni, hogy másfajta terheket cipeljen a délelőtt folyamán:o) Gyorsan begyúrtam a tésztát, addig Tündikém fóliával betekergette a gurigákat, megkenegette a vajjal, és már tekeredhettek is a tésztacsíkok. A végeredmény az első fotón látható, csodaszépek. Csíptem egy kicsit belőle, finom is. Talán legközelebb picivel több cukor mehet a tésztájába, és az első három rúdra picit kevesebb tésztát tekerek, hogy a következő 3 is teljesen beterüljön, és jobban átsüljön.

Így néztek ki sülés közben.

Próbáljátok ki Ti is, nem fogjátok megbánni!

2011. május 6., péntek

Gyors vagyok, mint a villám:o)


Elkészült a Sprössling névre hallgató kardigán nönésített változata. Az ihletet Anne Hansontól merítettem, egész pontosan ez a szépség volt a "mintadarab". Az ujjával kicsit megszenvedtem, sehogyan sem sikerült normálisan kialakítanom a vállrész íveit, még bevarrás után is visszabontottam egy darabon, és újrakötöttem. (nagyon fura volt a blokkolt fonallal kötni:o) Így sem lett teljesen tökéletesen, de már nem törődök vele, így maradt. Még hiányoznak róla a gombok, ha egyszer bejutok a belvárosba, szétnézek, bár nem sok bizodalmam van, hogy találok megfelelőt, ismerve a kínálatot. Pedig nincs nagy igényem, már a neten ki is néztem, alulvarrós félgömb alakú blúzgombot álmodtam meg, csak nem tudom megrendelni, mert nincs olyan szín, amit szeretnék (világoskék vagy fehér). Ígérem, lesz viselős fotó erről is, illetve a Rosamund's kardiról is, amihez a Húgom küldött egész pofás kis gombokat:o)

Néhány adat a kardiról:

- majdnem 50 dkg Baby-lux - 50 gr/125 m - 100 % merinos vilna fonal "vaterás" Ágitól
- 4-es KnitPro körkötőtű
- méret "bő" L-es vagy esetleg "szűk" XL-es:o)
- csak hogy tudjam legközelebb, 231 szemre kezdve:o)


Elővettem a tavaly nyáron majdnem elkészült csipketunikát, hogy végre az ujjait is rákössem, hisz lassan itt lesz az ideje, hogy Ágim viselni tudja. El is terveztem, hogy rövidített soron lustakötésű ujjat kap, annak rendje és módja szerint elkezdtem felszedegetni a szemeket. Aztán valahogy úgy került az ölembe, hogy épp a hátulja látszott, és akkor ... a látvány, amivel szembetaláltam magamat, teljesen ledöbbentett, csak néztem, csak néztem, és közben ledermedtem. Nem pont ez látszott, mert fotózni elfelejtettem. Lényeg, valahogy elszakadt a fonal, és egy kis lyukacska nézett velem farkasszemet. Miután magamhoz tértem, elkezdtem kibontogatni, a szemeket felszedegetni, hogy kitaláljam, mit is csinálok vele. Még mindig gondolkodom:o) Elképzelésem van, csak hát a kedv... na, az nincs:o((

Kárpótolom magam ezzel a sálacskával, az előző maradékából készül, kicsit keskenyebb kivitelben. Csupán azért fotóztam le, hogy lássátok Ti is azt a színorgiát, ami engem is gyönyörködtet mindig, amikor vele foglalkozok:o)

Ui:

Idevésem a kardi mintájának a leírását:

1. sor: 2 szem simán összeköt, 1 ráhajtás, 1 sima, 1 ráhajtás, 1 szem leemel-1 szem sima-majd áthúzás
2. és 4. sor: végig fordított
3. sor: végig sima

Most jöttem haza Debrecenből, KAPTAM GOMBOT, HURRÁ!

2011. május 3., kedd

Jelenleg csak ...


... ezzel a képpel tudok szolgálni:o( Elkészült ez a kis könnyed nyakbavaló, mindössze 33 gr-ot nyom, 3,5-es tűvel készült Melinda csodás színekben pompázó fonalából.
Elhatároztam, hogy a sok-sok csipkefonalamból ilyesmiket fogok készítgetni, sok-sok színben sokféle szellős mintával. Egy viszont bizonyos, hogy dupla ráhajtásos mintát nem választok többet:o) Nagyon nem szeretjük egymást, egy kis lazaság, és máris oda vannak a szemek, visszahozni szinte képtelenség. Vétettem is néhányszor, csak rafkósan nem úgy fotóztam:o) A maradékból már készül egy másik, és már kiválasztottam egy-két mintát a következőkhöz.

A világoskék kardigánom is 99 %-ban kész, az ujját kellene befejeznem (talán egy sor és a leláncolás), blokkolni és bevarrni. Egyszerűen képtelen vagyok rászánni magam.

Terveim is vannak, fonalam is van, csak valahogy mostanában nem kapcsol ki a kötés. Sokszor azt veszem észre magamon, hogy kezemben áll a kötőtű és én bambán bámulok ki a fejemből mikor melyik "értelmiségi" TV-műsort nézve. Ki érti ezt?