2012. február 25., szombat

Hosszú idő telt el ...

... legutóbbi jelentkezésem óta. Nem tétlenkedtem ám, kötögettem, fotózgattam, csak épp a blogírás maradt el. Most ömlesztve, kevés szöveggel, pótolom. A Maluka-láz folytatódott, elkészítettem a Fonalshopban kapható Zitron Trekking XXl fonalból. Imádtam ezt a fonalat kötni, és csodálatosan tartja a blokkolást.


Aztán, hogy ne jöjjek ki a gyakorlatból, elkövettem ismét, szintén a Fonalshopban kapható Zitron Unisono fonalból is. Ez a fonal is csodás!
Ez a Springtime Bandit kendő Ágimé lett, egy tavaly készült sapkához, Tricot Práctico 50 % wool - 50 % acrylic fonalból. Talán 2 éve vásároltam a Lana-Textől, még a webáruház előtti időkből.
A következő sapka-hajléktalan kesztyű, kendő szett Tündimé, a múltkori nagy-nagy hidegre való tekintettel. Fonal szintén a Lana-textől, alpaca-akril keverék. Nagyon jó kis "kályha-fonal".
A kesztyű mintája kútfőből, 4 szemből álló csavartminta. A fazon kialakításában egy régen közzétett kesztyűleírás volt segítségemre. Kötögető Kata tette közzé. Sajnos linkelni nem tudom, mert a blogját megszüntette. Katica, merre vagy?????
A kendő szintén Springtime Bandit.
Ez a kardi pedig az egyém, Shalom névre hallgat. Elég ügyesen, találomra alakítottam ki a szemszámot ehhez a Rellana Stella pihe-puha fonalhoz, mely szintén a Lana-Textől származik.
A fonal egyik jó tulajdonsága, hogy nemezelhető. Ezt nekem feltétlenül ki kellett próbálnom. Kicsit sem stilszerűen egy Non-felted Slippers nevű projektet készítettem el, nagyobb kötőtűvel, mint ahogy a leírás ajánlja. 60 fokon mosógépben, a szokásos módon frottírtörölköző társaságában megfürdettem, majd nedvesen a lábamra húzva kialakítottam a végleges formáját. Pontosan jó lett a lábamra. Kineveztem vendégséges papucsnak:o)
Utolsóként pedig mutatom a legfrissebb munkámat, amire nagyon büszke vagyok, több okból is.
Nagyon jól sikerült eltalálnom a méretet, kellemesen lezser, kényelmes fazon, jól érzem benne magam, bár még csak a fotózás miatt viseltem.
A története röviden: soha életemben ennyit nem foglalkoztam egy kötöménnyel sem. Kezdtem azzal, hogy két napig agyaltam a mintáján. Próbálkoztam elméletben, gyakorlatban, keresgéltem Picasa albumokban mintát, de nem jártam sikerrel. Félsiker volt csupán, hogy egy francia nyelvű mintaleírást találtam, de elég nekem a kötős angol elsajátítása, a franciára már nem vállalkozom. Arra jutottam, miután szerelmem ezen pulóver iránt egy cseppet sem csillapodott, sőt, még erősebb lett, hogy megveszem a mintát. Paypal hiányában próbálkoztam a bankkártyás fizetéssel, de a ravelry elutasított:o( Egy kedves tűbarátném segítségével néhány perccel a levélváltásunk után már birtokoltam is a mintát. Még görcsöltem egy estét és egy délelőttöt, mert hogy a leírásból sem tudtam megfejteni a titkot, de még mindig nem adtam fel:o) Kutakodtam a számítógépemen fellelhető sok-sok könyv és újság között, míg végül rátaláltam. Na, innentől kezdve már nem állt semmiféle akadály az utamba. Végül elkészült, bár mesélhetnék még a folyamatról is. Röviden csak annyi, hogy nagyon sokat bontottam, míg végül ilyen lett. A nyakát is átvariáltam, az eredeti nem volt jó, a sima nyak nem igazán tetszett, míg végül a kámzsanyak mellett döntöttem. Hát, "röviden" ennyi a története. Ja, és már a tűimen van egy vastagabb fonalból is (őt is bontottam már egy párszor a méret miatt, pedig kötéspróbáztam is).
Akit esetleg érdekel több fotó a bemutatott kötöményekről, a Ravelrys oldalamon megnézheti.

Remélem, nem untattam a kedves Olvasót:o)