2009. január 5., hétfő

Nagy felfedezés

Ma kora reggel hatalmas felfedezést tettem. Lehet, hogy kinevettek érte, de én kb. 25 év kötés után jöttem rá egy nagy csodára. Még 41 évesen is tanul az ember! Felfedezésem apropóját az adta, hogy csodálatos kendőmintát találtam Helen oldalán, és mivel angol a szentem, Babookám segítségét kértem. Az angol jelöléseket már nagyjából ismerem, egyéb tudnivalók miatt kértem a segítségét. Azt hiszem, sikerrel jártunk. Meg is kötöttem egy mintacsoportot belőle, szép lesz, ha megérkeznek a csodálatos fonalkáim Erikától. Csodás darabot szeretnék kötni belőle. Éppen ezért gondolkoztam el, hogy az én csipkemintáim egyik fele soha nem olyan szép, mint a fotókon.

Arra már régebben, mióta blogolok, rájöttem, hogy én nem úgy kötök, mint sokan mások, (ezt Gabella oldalán is tárgyaltuk már), az én sima szemeim így állnak a tűn:










Ezért nem sikerül szépre az a minta, amiben 2 sima szemet kell összekötni, a végeredmény ilyen szokott lenni:










Ma reggel végignéztem a http://www.knittinghelp.com/videos/knitting-glossary oldalt, és a felfedezésem a következő: azokat a szemeket, amiket csak simán össze kell kötni, tehát nem 1 szem leemel, 1 sima, és áthúzás (ez nekem szépen kiadja a mintát), megfordítom, hogy úgy álljanak a tűn, mint ahogy az angol videók mutatják, illetve ahogyan zoknitűvel körbenkötéskor is állnak. Természetesen a szemek ilyetén állása miatt a zoknijaim fogyasztása is szépnek mutatkozik.










Ezt kipróbálva a végeredmény ilyen lett, tehát ugyanolyan szép a fogyasztás, mint az "1 szem leemel, 1 sima és áthúzás"-os módszerrel.










Nehogy megfájduljon ám a hasatok a sok nevetéstől!

3 megjegyzés:

Anice kötős blogja írta...

Ez így igaz ahogy írod, én az észt mintáknál vettem ezt észre, ezt a sok fajt a összekötést.

ercsu27 írta...

Én se nevetek!
Mert nekem is pont úgy állnak a szemek, mint neked. És a leemel-leköt-áthúz is pont emiatt nem lesz "szép". Én "cserélgetem" a szemeket.

Anice kötős blogja írta...

Nézz be hozzám is !