2010. március 29., hétfő

Háromgyermekes anyuka lettem!

Még mielőtt mindenki elszörnyülködne, hogy jó titokban tartottam a dolgot, meg ilyen vénségesen minek már a 3. gyermek, nyugtatólag mondom, hogy csupán vettem magamnak egy gyermeket:o) Na, ez sem hangzik jobban:o)

Annak rendje és módja szerint a leányzót meg is névadóztam (bár a jogszabály tiltja a családon belüli anyakönyvezést, de ha jobban belegondolok, a névadóra nem is tér ki…emlékeim szerint, illetve ez az eljárás csupán egy kis ünnepség, na és persze már nem is vagyok köztisztviselő), Nagy Nóra névre hallgat. Azért Nóra, mert nekem tetszik. Tündim majdnem Nóri lett, de Férjuram lebeszélt róla. Hogy hangzik már az, hogy Nagy Nóra, meg különben is, a sógorom éppen akkor aktuális barátnőjét Nórának hívták, és Apósomék nem igazán szívlelték a menyecskét. A szép és egyszerű hangzású névhez ragaszkodván jutott eszembe a Tünde, és mintha a gyerkőckre szabták volna. Na persze, így éli mindennapjait már majd’18 éve. Bár Tündeként nem igazán szólítja senki, azért ez a böcsületes neve:o)

Vissza Nórihoz: Ilonamamzinál láttam, és elhatároztam, hogy egy ilyen próbababa nekem nagyon kell. Meg is kaptam a beszerzési forrás linkjét, és intézkedtem:o) Nemcsak azért kell, hogy esetleg szebb fotókon tudjam bemutatni Nektek az éppen aktuális kötöményemet, hanem azért is, hogy nevéhez méltón próbababa legyen. Mivel igen-igen utálok formázott dolgokat kötni, értek itt pulóvert, kardigánt, ugyebár mindig kellene a tulajdonos (aki mostanában ritkán látogat haza), azt gondoltam, hogy tökéletes lesz számomra. Elég anorexiás a kicsike, imitt-amott a méreteit nagyítani kell, de sokkal jobb, mint a semmi.

Íme ő legújabb kötöményemben feszítve:o)
Újra kitört rajtam a poncsóláz:o) Még a télen, amikor a Baktus-sálamat kötöttem ebből a Tundra névre hallgató feles gyapjúból, megálmodtam ezt a poncsót. 7-es tűvel estem neki, 65 szemből és 172 sorbán áll egy téglalap (az adatok, ha egyszer újra elkövetnék egy hasonlót, és persze Másnak is, ha ilyenre támad kedve:o)
A szélén sokat gondolkoztam, milyen is legyen. Az egyszerű egyenes túl snassz, ezért hullámosat álmodtam. Valami jó kis hullámos kötésminta ill. technika kereséséhez nem volt türelmem (hamar végezni akartam), ezért a csipkekendők általános szélmintáját alkalmaztam, annyi különbséggel, hogy itt is lustálkodtam:o) Nyilván nem az volt a célom , hogy szép csipkés és cakkos legyen, inkább a hullámzás lebegett a szemem előtt. Azt hiszem, elértem a célomat vele.

A téglalapok egy-egy szélén egy 6 szemből álló csavarás fut végig, megtörve a lustaminta egyhangúságát, és persze így a nyaka is szép lett, nem kellett körbedolgozni, így tökéletes.
Horgolós kezdéssel készült, így a két téglalapot kötést utánzó öltéssel dolgoztam össze, elég jól sikerült.

Rendszeres olvasóim bizonyára emlékeznek még erre az entrelac-poncsóra, ami ige-igen nagyocskára sikeredett. Volt rajtam néhányszor, de csak nem éreztem benne jól magamat, nagyon bő és hosszú volt. Néhány nappal ezelőtt kitaláltam, hogy valamit kezdeni kellene vele, mert szombaton az orvosi kivizsgálásra menvén ezt szándékoztam felvenni. Gondoltam, jó forró vízbe áztatom a kádban, hátha összeugrik. Aztán Ercsuval is beszéltem a dologról, végül megegyeztünk, hogy előbb csak kifeszítés nélkül szárítom meg, előtte langyos vízben átöblítve.
Semmi változás nem történt, bár szombaton felvettem, de nem éreztem jól magam benne továbbra sem. És akkor olvastam Kormica balszerencséjéről. Na, nekem sem kellett több, gondoltam, ha filces lesz, hát filces lesz, nem olyan rossz az, így bedobtam a mosógépbe 40 fokra. Nagyon megörültem, miután kivettem a gépből, szépen látszik a kötés, nem lett nemezes, csupán tömörebb lett a kötés állaga, ééééés kicsit összement! Gyorsan Nórikára dobtam, vizsgálgattam, aztán ma reggel, miután megszáradt, magamra öltöttem. Háááát, szűkebbnek szűkebb lett, a kart sem takarja már annyira, de a hossza nem sokat ment össze. Na jó, eléggé elfogadható. Valamelyik nap ismét felveszem, és meglátom, hogy érzem magam benne. Ha továbbra is rosszul, talán egy újabb 40 fokos vízzel megtámadom. Csak attól félek, hogy inkább a bősége megy össze, mint a hossza. Majd referálok:o)

2010. március 23., kedd

Segítséget szeretnék kérni!

Egy nagyon kedves barátnőm keresett meg azzal, hogy segítsek neki fonalügyben. Ó, gondoltam, ez nekem nem lehet probléma:o) Aztán amikor megláttam a kis mintát, mindjárt lekettyentem. Ez a fonal ugyanis a Lidl-ből való, ez év januárjában volt akciós, Ő legalábbis akkor vette. Papírja nincs, mert odaadta egy ismerősének, hogy keresgéljen.
Gondolom, akril, arany szál van rásodorva, és a színe olyan sötéttégla. A fotó nem adja vissza igazán. Valaki nem spájzolt be véletlenül belőle, és aztán mégsem dolgozta fel?
Egy csodálatosan szép horgolt takaró készült 2 kg-ból, de egy kicsit elszámolta magát, így még szüksége lenne a széle körbedolgozásához hmmm... sokra, akármennyire, kb. 80 dkg-ra. De ha nincs annyi, nem baj. Én felajánlottam a kicsit világosabb, de szintén téglaszínű zoknifonalamat, de sajnos az elég kevéske. Ha valaki tud segíteni, várom a jelentkezését.
Más: Kaptam én egy szép szál virágot Macusomtól, amit itt így utólag is nagyon szépen köszönök!
Aki erre jár, fogja és vigye, jó szívvel adom tovább!
Kriszta barátném is meglepett egy újabb díjjal. Neki is nagyon szépen köszönöm. Bár most kapkodok, de ha jól emlékszem, csupán csak továbbítanom kell!

Ha nem haragszol meg Kriszta, ezt most szintén "fogja-vigye" módszerrel tenném, mert a gépem már megint vacakol. Pedig esküszöm, a múlt héten letakarítottam egy csomó bugyutaságot róla. Biztosan velem együtt öregszik:o)

2010. március 19., péntek

Echo Flower Shawl

Képtelen vagyok megvárni az ideális fényviszonyokat, pedig úgy néz ki, hogy kicsit később csodásan fog sütni a nap:o) Épp ezért nekem jelenésem van (sajnos) az üvegházban:o((( Megkezdődnek a nemszeretem napok:o(

Szóval, már nagyon szerettem volna bemutatni Nektek Őkelmét, ezt a szépséget. Teljesen elolvadok tőle:o) A színe, a mintája, az anyaga meg minden. És ő az enyém!!! Egy kicsit Laminariás beütése van, és mégis másképp mutat. A múltkoriban a Lami utolsó soraira nehezteltem, persze, ennek sem piskóta az edge chartja. Az a sok-sok bogyó... de nagyon jól mutatnak.

Bátorkodtam ennek a Melinda által csodás színben megfestett kékpofájú gyapjacskának már 4,5-es tűvel nekimerészkedni, viszont a nagyobb méretre nem vállalkoztam. Mint utóbb kiderült, bátran tehettem volna, hisz ebből a gombócból is kimaradt 4 dkg. A kisebb méretre a virágminta 8x-i, a nagyobb méretre 13x-i ismétlést ajánl a minta készítője, én 10x tettem meg. DE a következő, ami a tűimen van, már nagyobb lesz (remélem). Ennek a méretei: középen 65 cm hosszú, szárnyak fesztávolsága 130 cm.






Az utóbbi két kép csupán a színhűség miatt került fel. Háttérben Nöné kötős csendélete:o)
Most vettem észre, hogy a kendő színe szinte teljesen megegyezik a blogom két oldalán futó sötét mezővel:o)

2010. március 14., vasárnap

Hardenburgia hibrid ...

a neve ennek az újabb szépségnek, ami tegnap éjszaka került ki a kezeim közül.

Azért hibrid, mert a szélcsipke nem az eredeti minta alapján készült, hanem kereszteztem egy neten talált nevenincs szélmintát egy másik kendő mintájának egy részletével. Hiába, én sem tudhatok mindent. Az eredeti szélcsipke bizony kifogott rajtam. Lehet, hogy csak egy apró kis logikai hiba történt az agyamban, de ez épp elég volt ahhoz, hogy egy fél napot kínlódjak, gyötörjem szegény fonalat a semmiért, csupán azt értem el, hogy a szélminta előtti sorban kissé kiszöszösödött a drága. Szinte vérzett a szívem érte, hisz olyan gyönyörű, 80-20 % gyajú és selyem keveréke, Melinda által megfestett csodás, márványos türkiz színben pombázik.

Még egy keveset nönésítettem a mintán, mert az eredeti leírás alapján a két fél darabot össze kell varrni, én viszont megkerestem a mintának egy olyan részletét, amin nem annyira látszik az átmenet, így szinte észrevétlen, hogy hol indul két irányban az eredeti minta. (Na, ebbe már megint belebonyolódtam).

Ez a kis drágaság 4,5 dkg-t nyom, tehát még több mint fele megvan a 10 dkg-os gombócnak. Még akár egy szép kendő is kitelik belőle, egyszer:o) 4-es tűvel készült, méretei: kb. 220x35. Azért kb., mert még csak a fele van kiblokkolva:o) Egyszerűen nem fért el az ágyon, meg bevallom őszintén, éjjel 1-kor már nem sok kedvem volt kísérletezgetni vele, hogyan is pakolgassam őkelmét, így a nagyobb részét kiblokkoltam, a másik része még várat magára. Ráér, hisz a jövő héten jön haza a gazdája, meg az időjárás sem igazán kedvez még ennek a leheletvékony nyakbavalónak.





Na, ezután a kis mese után pedig szeretném felhívni a Kedves Olvasó figylemét egy játékra, amit Naomi hirdetett meg. Részletek itt olvashatók.



További kellemes kézimunkás hétvégét kívánok Mindenkinek!

2010. március 7., vasárnap

Férjuram legújabb agyszüleménye...

a kenyérben sült töltött dagadó. Tegnap ez volt az ebédünk:o)


2010. március 3., szerda

Egy kis tavasz:o)

Itt vagyok már, nem vesztem el, csak serényen dolgoztam. Befejeztem mindkét megkezdett Lamináriámat uruguay-i lace fonalakból 4,5-es tűvel elkövetve. Eleinte azon aggódtam, hogy kevés lesz a fonal, ismerve a Lami falánkságát, így a kisebbik méretet készítettem. Aztán nagy meglepetésemre 4,6 dkg kimaradt a gombolyagból, ebből valószínűleg a nagyobbik is kitelne. Megpróbálni nem tudtam, mert mindkét kendő elég régen meg lett kezdve, és szinte egyszerre, egy nap eltéréssel fejeztem be őket. Imádtam mindkettőt kötni, csak az az utolsó, edging chart 2 ne lett volna. Az a rengeteg csavart sima meg dupla ráhajtás a halálom volt. De végül jól fenékbe rúgtam magamat, és elkészült mindkettő, így nem kell tovább rakosgatnom őket a kosárban.

A gyümölcsös, mert én ezt a színkavalkádot magamban annak neveztem - állandóan valami finom desszert jutott róla az eszembe - nem adja vissza a minta szépségét, a színek elnyomják azt, de ezt tudtam már az elején is. Eredetileg felül sima, szélen csipkés variációban gondolkoztam, de én sajnos - nem tudom miért - nem tudom szép egyenletesen kötni a harisnyamintát, ezért a kis kedvenc csillagmintával kezdtem, aztán gondoltam, találok ki hozzá valamit. Bucilla Betti akkoriban mutatta meg a Laminaria virágminta-Gail kombinációs kendőjét, amibe akkor nagyon beleestem, de azt gondoltam, az maradjon meg Bucillás ötletnek, nem lopkodok, majd kreatív leszek. Hát...ez elmaradt, így történt, hogy Lamináriaként fejezte be a gyümölcsös fonal.

A zöldeske eredetileg is Laminak készült Babookám kérésére.
Azt hiszem, egyenlőre jó mélyre teszem a mappámban a Lami-leírást, most egy kis szünetet tartok belőle.




Ezek pedig a legújabb munkáim, az egyik borzalmas, mármint készíteni: 3 ágú tolnai 9-es tűvel. Poncsónak készül, remélem, idejében kivégzem:o)


Pihentetésképpen kötök egy újabb zoknit, aminek a szép mintája a vaku miatt nem látszik. Amilyen peches vagyok, most kezdett el kisütni a nap, a fotókat meg már felszerencsétlenkedtem ide, és nincs idegzetem újból kezdeni. Ha elkészült, remélem, több türelmem lesz kivárni a természetes fényviszonyokat.


Van még egy-két megkezdettem illetve próbakötésem, azokkal viszont meg kell várnom a hétvégét, amikor is Baboo hazajön, és meg tudjuk beszélni a továbbiakat, ugyanis fölöslegesen nem óhajtok dolgozni.



Délka, és akinek még tetszik, innen a poncsó mintája, bár egy kicsit átalakítottam, mert így nekem széles volt, ezért az egyik szélső egységet levettem, illetve 3 sima csavarást tettem még bele, ahogy látszik is a fotón.
Jelmagyarázat:
- : fordított
l : sima

l l / l l : (a perjel utáni rész fölött egy csík van még): 2 sima a munka mögött, két sima, majd simán a segédtűn lévők is

- / l l : (a két sima felett van a csík): 1 fordított a munka mögött, 2 sima, majd fordítottan a segédtűn lévőt

l l \ - : (a két sima felett van a csík): 2 sima a munka előtt, 1 fordított, majd simán a segédtűn lévők
Bocsánat a jelmagyarázat "minőségéért, azt nem tudtam beszkennelni, mert még csak véletlenül sem egymás után következtek a jelmagyarázat több tizen jele között. Minden stimmelt, csak felső csíkot nem tudtam alkotni, kreatívságom akadályokba ütközött:o) Azért remélem, használható.