2009. február 20., péntek

Gyapjú

Anice kérésére néhány fotó a mözsi gyapjúról:
Annyit el kell, hogy mondjak, én még soha nem kötöttem 100 %-os gyapjúfonalból, éppen ezért nincs összehasonlítási alapom. Max. 50 %-os gyapjúból, pl. a Laminariát, illetve 40 %-osból az ST-t és a Gailt. Már azok kötésekor meglepődtem, mennyire más, mint a tiszta műizés fonalak. Olyan rugalmas, nyúlós, szóval, élveztem velük a munkát. Na de a 100 %-os gyapjú, ez valami csoda a számomra. Nem tudom, hogy a külföldről származó tiszta gyapjúk, mint pl. amiket Bucillánál is Erikánál is látok, milyen minőségűek, egyenletes e a szál stb. A Rikker féle egyágú gyapjú szála nem egyenletes, vannak benne nagyon rövid szakaszon picit vastagabb részek, pl. ilyenek:
Vannak nagyon vékony szakaszok, illetve nagyon vastag részek is, de nem sok. Most pont nem találtam olyat a gurigámon, ami szabad lenne, így csak a megkötött részt tudtam fotózni, ime:















Azért alapvetően a fonal vastagsága ilyen:
Még nem tudom, milyen lesz a kész kendő, teljes véleményt csak akkor tudok mondani. Annyi viszont tény, hogy itt van Magyarországon, mindenki számára elérhető közelségben, és ami nagyon fontos, megfizethető! Érdemes többet rendelni, mert utánvéttel postáznak, ha jól emlékszem, 1620,- Ft a postaköltség. Én ezen a vajszínűn kívül rendeltem még március közepi szállítással kétágú feketét, háromágú zöldet is. Kíváncsian várom őket.
Bocsánat a képek minőségéért, nem vagyok profi fotós.
Szép napsütéses napot Mindenkinek!

10 megjegyzés:

Anice kötős blogja írta...

Köszi Gyöngyi, szerintem mindent megtudtam, amit akartam.

Timici írta...

Gyöngyi az uruguayi merino teljesen egyenletes sodrású és finom puha, jól bírja a visszabontást, kb. most bontom vissza ugyanazt a részt negyedszerre, de jóóóval drágább, 950yard 9dollár+postaktg. Én ugyan még nem kötöttem a Rikker féle gyapjúkkal, de nagyon tetszenek, engem nem zavar, hogy nem tök egyenletes a sodrása és csomó szép színben van és megfizethető és mégis 100% gyapjú és nem műizé.
Én is kértem még ebből a 20asból és a 19esből, no meg a pihe puhából:D már csak kötnöm kellene, úgyhogy megyek is:o)jó munkát az Enehez;o)

nöné írta...

Köszönöm, Neked pedig a Laminariához!

Jucus írta...

Bocsi, de milyen az a kétágú meg háromágú? Fogggalmam sincs:o)

bucilla írta...

Az urugway-i gyapjúval kapcsolatban annyit írnék, hogy a fingering weight" ami kb az a vastagság, amivel az Ene-t kötöd, az majdnem teljesen egyenletes, de a csipke finomságú nem annyira , bár ez egyáltalán nem zavaró szerintem...
De éljenek a magyar gyapjúfonók!!!
Úgy örülök hogy ilyen még van Magyarországon! Várom a két és fél kilónyi fonalamat:)
Csodás lesz az új kendőd!!!

nöné írta...

Jucus: Hát olyan, hogy 2 ág, ill. 3ág van összesodorva, pont úgy, mint amilyenből most kötöl, csak vastagabb. Jó ez a fonal, én is vettem a barnás árnyalatúból, csak kár, hogy tiszta műizé.

Bucilla: Te aztán bevásároltál, 2,5kg, el leszel látva a következő télre is! A kendő tényleg szép lesz, már a főmintánál tartok.
Timici! Ez is bírja ám a bontást (volt szerencsém hozzá ma kora este), nem tapad össze, mint a műk, könnyű visszaszedni, bár izgultam egy kissé, de sikerült.

Lonci (Győr) írta...

Bocs, hogy a kibic beleszól!Már nagyon régóta nem kötök, (régen kötöttem kézzel és géppel egyaránt), de használok gyapjút, mivel textiljáték tervezéssel foglalkozom és tömőgyapjút és fésűsgyapjút is használok, elég nagy mennyiségben. Gulyás Árpádtól veszem, van gyapjú fonala is, ha valakit érdekel szívesen megadom a tel. számát

nöné írta...

Üdvözöllek, Lonci! A telefonszám jöhet, hadd legyen minél nagyobb a választék!

Naomi írta...

Drága Nöné!

Van egy aprócska meglepim Számodra! Kukk át hozzám! :o)

Piszke írta...

Kedves Nöné! Előttem már valaki érdekődött, de nem találom a választ. Milyen különbség van a 2, 3, 4 ágú gyapjú között? Annyira örülnék, ha megtudhatnám! :) Előre is köszönöm!