2009. május 14., csütörtök

Ha a hülyeség fájni tudna...

én már ordítanék tőle, ahogyan azt a megboldogult régi szép időkben egy népszerű csehszlovák sorozatban Strosmayer doki mondogatta a kissé butácska nővérkének.

Alapvetően szégyenlem a hülyeségeimet, és amit csak lehet, titokban tartok még a család előtt is, nemhogy a világhálón. Aztán ma reggel azt gondoltam, hogy okulásképpen miért is ne oszthatnám meg Veletek? Legalább nevetős perceket szerzek Kedves Olvasóimnak, és még hasznos infóhoz is juthat, hogy az én példámat ne kövesse.

Akkor kezdem az elején: miközben vasárnap a vásárfiámmal dicsekedtem, a háromféle fonal közül a legcsodálatosabb, finom puha merino ázott, mert nagyon büdi volt. Aztán jött a centrifugázás, gondosan egy védőhálóba csomagolva, csak úgy, ahogy szoktam. Illetve, egy kis változtatást eszközöltem, és öblítéses centrire állítottam, közben a gépben felejtettem azt a fránya ökogolyót. Hát, amikor a centri leállt, nyúlok a csomagocskáért, már sejtettem, hogy nagy a baj. Ez a látvány fogadott (rendesen fotózni még most sem tanultam meg).















Lényeg, aki nem tudja kinézni, mi van a képen, elkezdtem a nemezelés tudományával is foglalkozni:o( Jó, jó, tervben van majd egyszer, de ez az idő nem múlt vasárnapra volt előírva.

Lényeg a lényeg, jól kibosszankodtam magam, és napokon keresztül rohangásztam nézegetni, hogy mit is fogok vajon vele kezdeni, hogyan fogom én ezt feltekerni? A tekerést amúgy is utálom. Ma reggel próbálkoztam a gurgatással, kissé nehézkes, de megoldható (még eddig), a gombócka így néz ki:




















A másik hülyeségem: fonalismeretem hiányosságaira épül. Ezt a gurigát szintén a vásáron vettem, nagyon örültem neki, mert nem kell gombócozni, és már Anicénél is láttam ilyen kiszerelést. El is kezdtem vele a munkát (fotó még nincs, mert titok), és nem tudom eldönteni, hogy ez gyapjú-e vagy nem. Ugyanis nem olyan rugalmas, mint a Rikkerék gyapja, és olyan furi, nagyon vékony szálakból van sodorva. Aztán elgondolkoztam, hogy a gyapjúfonónál, akinél volt egy halom szúrós szép színes guriga, meg a pihe-puha merino (aki időközben nemezelte magát), meg egy csomó kártolt gyapjú, miért árulna márféle fonalat is? Nem tudom, lehet-e látni a fotón valamit belőle. Aki tud valami okosat ezzel kapcsolatban, segítene nekem?
















A következő képek pedig újabb, már nem hülyeségeimet mutatják. Gabella-féle poncsók Nöné módra, félkész állapotban.




























És majd elfelejtettem, ma felszenteltem az entrelac-csodámat, aminek végül ilyen szegélyt kötöttem. Kíváncsi voltam, hogyan érzem magam benne, de kellemesen csalódtam. A mai hűvös, szeles reggelen jó szolgálatot tett, és jól éreztem magam benne. A boltban egy férfiú nagyon meg is dícsérte.















17 megjegyzés:

Anice kötős blogja írta...

Azért látom, még nincs minden veszve a a kimosott gyapjúddal kapcsolatban.

A kék poncsód meg eleve szép, biztos lesz még bezsebelt dicséret ottan.

A horgolt darabokból pedig kettőt is gyártasz! egyiket virtuálisan nekem adhatod, mert tudod, az izületeim tropák ;)
Baráti ölelés innen!

nöné írta...

Anicém, drága vagy! Fonalguriga milyenségére ötleted?

Melinda írta...

Gyöngyi! Hát azt az entrelac poncsót nem is mutattad készen!:( Csak a vajúdási szakaszban! Tiltakozom!!!

A gurigád meg nem lehet, hogy valamilyen pamut keverék? Vagy pamut? Mert az ugye elég rugalmatlan...

A poncsóid nagyon szuperek, nekem a kék a favorit!;)

A merinodat nagyon sajnálom, de ne keseredj, azért nincs veszve semmi. Kezdesz majd vele valamit, valami szépet!:x

Névtelen írta...

Micsoda poncsók! Csak ámulok és irigykedem , bárcsak én is tudnék jobban kötni! Bár nem tudom , hogy lenne e türelmem ekkora darabokat be is fejezni...
Jó , hogy a fonalat azért még fel tudod majd használni.

nöné írta...

Melinda, most egyedül vagyok a házban, egész alakos fotó ezért nincs. Egyébként a vajúdós korszak fotója helytálló, csupán az alja készült el azóta.
Fonal: én is pamutra gondolok, csak mi a fenének árul pamutot a gyapjas ember? És mi a fenének nem kérdez az a bolond, aki nem ért valamihez. De meg sem álmodtam, hogy a gyapjasembernél más is lehet:o)))

Manka: üdvözlet Neked! Igen, remélem, a fonalból még fogok mutatni kész csodát!

N.Zsuzsi írta...

Felvetőfonalnak nézem, szövéshez.

ercsu27 írta...

Azért a nemezelt fonalad gombócban már egész jól néz ki. Fogd rá, hogy ez egy rusztikus fonású fonal!

A másik fonalad: egy picike darabot tarts a gyufa fölé. A szagából meg tudod állapítani,ami meg elégett, annak morzsalékosnak kell lennie, ha gyapjú.

A felvetőfonalban lehet igazság, és a te elméleteddel sem ellentétes: szőnyegszövéshez is van gyapjú (Tolnán is), ahhoz tarthat a gyapjús felvetőt is.

Névtelen írta...

Nekem is a felvető fonal jutott eszembe.

Szépek lesznek a készülő dolgok, horgolt poncsó miatt irigy vagyok, mert én biztos, hogy nem bírom rávenni magam egy ekkora darab horgolásába... Pedig nagyon-nagyon tetszik!

Fel a fejjel, a gyapjúd szerencsére gyapjú maradt! Ha nem is finom kötésű dolgokhoz, de másabb jellegűekhez kiváló lesz így is! ;-)

Névtelen írta...

Nekem mèg az jutott eszembe, hogy koss meg belole egy kicsi darabot, nemezeld be melegviz-szappannal, ha nemezelodik, akkor gyapjù.
Vagy megkèrheted a molyokat, ràgjàk ugyan màr meg, ès mit szòlnak hozzà. :-)

CathlenKata írta...

Bocsánat, ha beleszólok, de ha nem tudod milyen fonal gyújts meg egy darabot és szagold meg, ha gyapju akkor annak olyan a szaga mint amikor a hajad ég :-D Vagyis tényleg égett haj szaga van, ha pamut akkor égett papir szagának kell lennie.
( A műszál meg göbösödik ..)
Amennyiben keverék akkor nincs semmi 5letem:-(

Kriszta írta...

Mindenkivel történhetnek balesetek :)
Szuper lett a kéked szegélye nagyon.
A horgoltakkal is nagyon jól haladsz, szépek lesznek :)
A gurigásod nekem pamut és gyapjú keverékének tűnik, de az égetés is jó ötlet, egy próbát megér :)

Mariska írta...

Nekem is a felvető fonalam volt így spulnizva, amikor hobyszövősködtem, a maradékból vastag tűvel nyári blúzt kötöttem (vékonyabb tűvel sprőd) . jó erős annak ellenére, hogy nincs nagyon sodorva.
a nemezelthez nincs ötletem, a puhaságát elvesztette? és a színe megmaradt-e, mert a gombóc mintha világosabb lenne
Mariska

nöné írta...

Nagyon aranyosak vagytok, hogy így foglalkoztok az én hülyeségeimmel!!
Bizonyosságot nyert, hogy a guriga nem gyapjú, úgyhogy ezt benyeltem. Nem baj, már horgoltam belőle, nem rossz a dolog!
A "nemezeltem" puhaságát kissé elvesztette, még beléje nem böktem tűt. Most mással foglalatoskodom. Vigasztalódtam, mert tegnap megjött a Rikker-féle pihe-puha vékonyka merino. Lányok, az valami csoda, milyen puha. isteni vele dolgozni:o) Majd fogok mutizni a jövő héten (remélem).
Ma estétől a hétvégén nem vagyok, megyek a horgászósba, és viszem az egyre dundibbá váló kézimunka szatyromat:o)

Jó hétvégét Mindenkinek!

CathlenKata írta...

Kellemetes 7 végét kívánok neked , jobbat mint az enyém lesz !

(Amit ajánlottam , az tuti , ugyanis én anno kötő hurkoló szakmunkásvégzőben tanultam, igaz nem fejeztem be, de a tudást nem vették el :-) )

ritarenata írta...

szia nöné (tényleg igy hivnak?)
merino az egyik olyan gyapjufajta ami a leggyorsabban nemezelödik.
egy kis nedvesség, egy kis mozgolodás, es elindult a nemezelés folyamata.
egy nemezelt fonalnak az az elönye, hogy több strapát kibír a megkötött müremek. es nemezelödve sem vesziti el azt a tulajdonságát, hogy nem szúr.
azért nagyon kiváncsi lennék, hogy mi készül belöle.
na szia!
üdv tirolbol:
ri

nöné írta...

Rita: Gyöngyi a becsületes nevem. A nönét egy volt kolléganőm ragasztotta rám, ui. sokat kellett aláírnom a nevemet, ami elég hosszú, és mindig rövidítettem a Nagynét Nné-nek, ezt kimondani ugyebár elég nehézkes, és egyszer csak úgy szólított, hogy nöné. Aztán még hülyéskedésből évekig így hívott.

nöné írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.