2009. június 26., péntek

Gasztronómia és újból batman

Majdnem kész a kemencénk! A kinézete nem szokványos, és ettől egyedi. Valami kiszuperált vasipari kemence (Férjuram vasban utazik), ő lett átalakítva minden igényt kielégítően. Még van némi csinosítgatás rajta, egész pontosan ez a ronda vasküllem egy szépséges kőburkolatot fog kapni a jövő héten. De az én Férjuram már nem bírt magával és tegnap reggel tüzet rakott benne. Aztán az egyik alkalmazottunk egész délelőtt fűtött benne a kiszáradt körtefa ágaival.
Délutánra már 150 fok volt benne. A hátam közepére nem kívántam egy dagasztást, de a kíváncsiság engem is hajtott, hogy milyen lesz benne az étel. Így egy krumplis pogácsa mellett döntöttem, gyorsan begyúrtam a tésztát. Mondanom sem kell, csodásan megkelt, hisz pont előző nap vettem friss élesztőt. 40 perc, majd 2x 15 perc kelesztés után gyors szaggatás, 4 nagy tepsit megraktunk a Lányokkal, és Férjuram gyorsan be is vetette az addig már 230 fokra felmelegedett kemencébe.
A lehulló végekből lett még egy kis tepsinyi pogi, azt a villanysütőbe raktam, mert már a kemencébe nem fért. Jó is volt így, összehasonlítási alapnak. Alig 20 perc alatt elkészültek a csodás pogácsák.
A villanysütőben készültek picit puhábbak voltak, viszont a kemencésnek a belseje is csodásan átsült. Folytatás következik, tervek között szerepel a kenyérlángos, mindenféle szárnyas jószág és persze a kenyér.
Szerdán a Lánykáimmal Debrecenben jártunk. Felfedeztem végre a Piac utcán a Burda boltot. Meg kell hogy mondjam, csodás fonalakat láttam. Mivel nagyon utálom kötni a Baboo-féle batmanujjú felsőt a buklés fonalból - nagyon csúnya a szaporítás, tiszta ránc, nem győzöm bontogatni - ezért fonalat választottunk. Egy nagyon szép, a bukléhoz hasonló színre esett Ágikám választása. Tiszta pamut, és jó kötni. Ennyire jutottam eddig.
Nagyon kíváncsi leszek, hogy fog kinézni a szaporítás. Valamikor csak eljutok odáig.
Mostanában azt veszem észre, hogy mire leülök a fotelba, este 10 óra van. Olyan hamar eltelik a délután és este, mindig van mit csinálni mind a lakásban, mind a kertben, és amikor jó fáradtan leülök, nem is mindig van kedvem böködni. Olyankor ülök és nézek ki a fejemből, aztán pedig jól bealszok, de annyira, hogy Férjuram sem tud felkölteni. Valamelyik éjszaka fél 2-kor próbálkozott, sikertelenül, majd magamtól fél 3-kor már meg is ébredtem:o) Azon gondolkoztam, hogy minek is feküdjek le, hisz mindjárt kelni kell? De aztán győzedelmeskedett az ágyikóm, és reggel fél 7-ig nem is eresztett el:o)

17 megjegyzés:

Melinda írta...

Csodás az új fonalkád!:) És hatalmasat haladtál, nem semmi!
A pogácsák meg... hmmmm istenien néznek ki, én meg még nem reggeliztem!:DDD

Naomi írta...

Az a kemence! Mineden elismerésem a Párodé!!!...és persze a Tiéd is, ilyen pagácsák, és ilyen gyönyörű minta! Minden elismerésem!

Írtam Neked emailt!

Barbi írta...

Azta! Remek lesz a kemence! A pogácsák nagyon guszták! Mmmm! :DD

Timici írta...

hurrá kemence! de jó Neked!istenien néznek ki a pogik, kérek szépen receptet és tudnivalókat:o)
új fonal szép nagyon és szuper jól haladtál vele.
elalvás terén csaktlakoznék, detto ez van, 10-11fele elájulok a kanapén és 2-3között ébredek, rémes. Lassan be kéne látnom, hogy több pihenésre van szükségem és este időben lefeküdni, mégha így nem is jut időm böködni.:S

Kangamama írta...

A kemencétek igazán irigylésre méltó dolog. Isteniek lehetnek a benne sült dolgok. Remélem egyszer nekem is lesz, mert nagyon vágyom rá!

Moncsi írta...

Ablak nyitva, jöhet a fénypostán a pogi! Szuper kemence, mikor ilyet látok "Töki pompos" jut eszembe! Próbáld ki! Update 1-es, /mondjuk nálam minden az!! :))/

nöné írta...

Köszönöm Lányok, Férjuramnak tolmácsolom a dícsérő szavakat. Majd ha kész lesz a külseje is, akkor is mutatom.
Moncsikám: nagyon buta vagyok, mi az a töki pompos?

Moncsi írta...

Keress rá, olyasmi, mint a kenyérlángos, szalonna, tejföl, sajt, ilyesmik vannak rajta.Van valaki, aki direkt járja az országot vele, mobil kemencében sütik, vásárokon, rendezvényeken. Ennyit tudok hirtelen Neked mondani. Meg olyan jó neve van.

Moncsi írta...

Küldtem linkeket a Gogle talk-ban Puszi!

Soleil írta...

Nagyon klassz ez a kemence! S a pogik is guszták! Szép lesz a kék is, gyönyörű ez a fonal!

Panti írta...

Szuper a kemence, nekem első ránézésre mese házikó ugrott be, s csak aztán láttam, hogy kerti kemence. Minden elisemrés a párodnak. Neked is jár a dicséret, csábítóak a pogik, s szép színe, s mintája van a kötésednek. Várom a végeredményt.

Névtelen írta...

De jò urad van, hogy ilyeneket kitalàl. Nagyon finom a kemencèben sult cucc, csak sok a macera vele.
Az a Burda bolt durva, mèg a règi Burdàkat is kirakjàk ravaszul a bejàrati sikàtor vagy mi elè, hogy ne tudj tovàbbmenni. Ha pedig bemègy, elveszett ember vagy, valamit venned kell a sok szèp holmi kozul!
Augusztusban megyek haza, osszehozunk egy kàvèzàsnyi talàlkàt (vagy fagyizàsnyit)?

Naomi írta...

Meglepi vár nálam! Kukk be! :o)

nöné írta...

Oké Katica, nagyon várom!

Kukkolok, Noémi!

Timici írta...

Gyöngyi kukk be hozzám is kérlek:o)

Névtelen írta...

Tolem is kaptàl egy dìjat... :-)

Névtelen írta...

Ja, én is szoktam a Burdában járni. :) Régen volt egy szörnyű stílusú eladó, úgy viselkedett, mintha zokon esnek neki, hogy vásárol valaki. :) De a fonalak szépek, és ez a kék is csodás! Nagyon jól kiadja a mintát.