2009. július 19., vasárnap

Ha szombat ...

akkor kenyérsütés, ha vasárnap, a jól megérdemelt pihenés, avagy a tegnapi nap krónikája!

Ami igazság szerint már péntek este 10 órakor elkezdődött, mégpedig a kovász elkészítésével. Mivel nem vagyok egy megrögzött fotós, épp ezért erről elfelejtettem fényképet készíteni. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon-nagyon izgultam, miképp sikerül olyan vagy hasonló kovász készítenem, mint első alkalommal egy szakavatott ember, a pék apu segítségével. És ... premierje volt a Férjuram által készített dagasztógépnek, neki:





























Mondanom sem kell, igen jó szolgálatot tett, hisz megmentett a majd 6 kg lisztből készült tészta nagyon kemény fizikai erőt igénylő bedagasztásától.

Szombaton reggel 8 órakor folytatódott az izgalom, az egész mennyiségű tészta elkészítése. Mivel a nyári szünidejüket töltő Leánykáimnak ez az időpont még kora reggelnek számít, Férjuram pedig nekem segédkezett a gép leszorításával (nagyon nagy vehemenciával dagasztódott a tészta), a vendégségben nálunk lévő Anyósom pedig az ebédre készülő birkapörkölt alapanyagaival foglalatoskodott, így nem volt, aki a képes beszámolóm ezen részéhez szükséges anyagot előállítsa. Így a következő fotó már a szakajtóban megformált növekedő kenyérkéket, illetve a nyújtásra várakozó kenyérlángos gombóckákat ábrázolja.































A kenyérkék növekedése közben készülgetett az igen finomnak ígérkező birkapörkölt Férjuram hathatós közreműködésével.















És persze közben a kemence is melegedett.














A kisült kenyérlángosokról sajnos szintén nem készült fotó, mert minden szorgos kéz be volt fogva, és nem maradt egyetlen üres kezecske sem a masina kattogtatásához.

A kenyérkék bevetésre kész állapotban (most látom, hogy hívatlan vendégünk is volt, aki az egyik cipót szemelte ki napozási területként):














És íme a végeredmény, amivel egyáltalán nem büszkélkedhetek.














Apu ha meglátná, sírva röhögne rajta. De hát én nem vagyok pék, csak egy pék gyereke. Mivel sajnos 6 éves koromban a szüleim elváltak, így a maszek nagyüzemi kenyérkészítés technikáit, fifikáit nem volt módom megtanulni. Csupán a pékség illata maradt meg bennem, és elevenedett fel ismét a nyárikonyhámban.

Egész nap jegyzeteltem, mit hogyan, hány percig csináltam, a nap végével Férjuram is papírra vetette a fűtés mozzanatait, így a konzekvenciákat levonva
- keményebb tésztát kell dagasztani, mert máskülönben szétfolyik, és lapos lesz a végeredmény; - hamarabb kell befűteni a kemencét, hogy a tűz le tudjon égni, és a kelési idő végére a kemence elérje a 200-250 fokos hőmérsékletet
a következő alkalommal reményeink szerint tökéletes végeredménnyel büszkélkedhetünk.

Azért sült még finom tepertős pogácsa is (a villanysütőben, így legalább ő ehető volt:o) és kefires-szezámmagos pogácsa is a kemencében, ami szegénykém - bár küllemre nagyon bájos, fogyasztásra szinte alkalmatlan, olyan száraz lett:o((














Miután leültünk a jól megérdemelt ebédünket elfogyasztani, kicsiny cicáink nagyon jól érezték magukat a kertben, és tanulták a barackfára mászás technikáját, illetve a tűző nap elől a cserép kutya és cica árnyékában kerestek menedéket.
















































Ez volt egy nagyon nehéz és strapás nap krónikája.
Mert persze ebédre megérkezett az Apósom is, illetve a szomszéd baráti házaspár is, és a délutánt kellemes beszélgetéssel, ebéddel és dinnyézéssel töltöttük, megspékelve mosogatással és takarítással.
Ma pedig nem győzök pihenni. Miután Anyósom hazautazott Tiszafüredre, Férjuram pedig kiment a horgászósunkba szétnézni, milyen károkat okozott a hozzánk tegnap este megérkező vihar, addig én csak kötögetek és néha bealszok, kötögetek és kávézgatok, és közben érdekes műsorokat nézek a Discovery csatornán:o)

10 megjegyzés:

Abile írta...

Húúú, jó sokat dolgoztatok a finomságokért! Minden elismerésem! Jó pihenést kívánok!

Mariska írta...

Jó étvágyat a kenyérkékhez!
Azért, hogy kicsit laposkák még biztos nagyon finomak.
Attól függ milyen lisztet használsz én tennék bele 1 kg liszthez 1 evőkanál sikért (magasabblenne)

Melinda írta...

Nekem tetszenek a kenyérkék, bizonyára finomak is!:) Jó sokat dolgozhattatok az elmúlt két napban, úgyhogy most tessen pihenni, Hölgyem!;)
A cicákok irtó helyesek!:)

Naomi írta...

Ez igen! Ti aztán nem tétlenkedtetek a hétvégén! Ha maradt abból a gyönyörű kenyérkéből és a szépséges pogiból akkor fénypostával küldenél egy kis kóstolót? :o))

Puszillak! Pihenj nagyot!

Naomi írta...

Kukkancs át hozzám egy mosolyért! :o)))

Timici írta...

jajj de szívesen laknék nálatok!!!
és nagyon szeretnék én is tricolor cicát, meg cserép kutyát/cicát, meg kenyérsütögetést, meg, meg, meg mindent!!!:o))))
jó pihenést! Nálunk semmi lazítás nem volt a hétvégén, szombaton a vihar csapott le ránk délután, ma romeltakarítás és játszó tunningolás illetve torta sütés, Balázsom 3éves lett:o) de Te viszont muti mit kötögettél,o)

nöné írta...

Kislányok, aranyosak vagytok!

Mariska: tudod, azért lettek laposak, mert lágy lett a tészta, és mihelyst kikerültek a szakajtóból, már a bevető lapáton kissé ellapultak, bent a kemencében meg még jobban. Legközelebb több lisztet teszek hozzá, de ki fogom próbálni, amit Te javasolsz! Köszi!

Noémi: nem tudom, a fényposta megérkezett-e Hozzád, én küldtem:o)

Tényleg sokat pihentem, ritkán van ilyen lustálkodós napon, mint a tegnapi volt. Már csak egy pici híja van a batman-blúznak, remélme, egy-két napon belül tudom mutatni.

ercsu27 írta...

Szia! :-)

Boldog-boldog-boldog szülinapot! :-)


Jó kis napotok volt! :-)
A kenyérsütésbe belekotyognék én is (már évek óta nem veszek bolti kenyeret). Amikor sütni kezdtem, én is mindenféle vackot raktam bele (olaj, sikér, aszkorbinsav, meg még tudomisénmi), ma már nincs benne más, csak liszt, víz, élesztő, só. Vagy kovásszal sütök, vagy a Limara-féle öregtésztával, de Limara receptjeiből is kihagyom a sallangokat. Jó liszt, kevés élesztő, sok kelési idő, kemény tészta, nekem ez vált be. Két perverzióm van a kenyérrel, kutyulok mindenféle liszteket, és néha teszek bele szárított rozskovászt. Az egyik fő kenyérfogyasztóm erre mondja, hogy ez a kenyér olyan, mint a hazai. :-)
Bocsi, ha kicsit bőre sikeredett! :-)

Egyébként jól vagy? Nagyon csendben vagy mostanában! :-) Kérek híreket! :-)

nöné írta...

Szia Erikám! Köszönöm a jókívánságokat, és a kenyeres tanácsokat! Még hogy én vagyok csendben mostanság? Na várjál csak, mindjárt írok!

Kriszta írta...

Kukk be hozzám kérlek szépen :)