2009. október 20., kedd

Elkészült végre...

a fekete kardigán. Igaz, már egy hete, tulajdonosa már a múlt héten fel is avatta egy színházi estén. Elég sok tapasztalatot szűrtem le készítése közben: pl. tiszta gyapjúból soha többet nem kötök formázott ruhadarabot, feketét nem akarok az elkövetkezendő x évben készíteni, alaposabban ki kell silabizálnom a leírást. Mentségemre legyen mondja, egy német újságból készült a mű, és valamit nagyon félreérthettünk mi három leányzó, az elején kissé hirtelen történt a fogyasztás. Ha legközelebb (ami nem mostanában lesz) ismét ilyenre vetemedek, majd másképp csinálom.


Tolnai egyágú 100 % gyapjú, 5-ös kötőtű
Még a nyáron üzletet kötöttem egy kedves barátunkkal: ő készít nekem bőrből egy kisebb övszütyőt, én pedig kötök neki egy sapkát, esetleg még egy sálat. Na, a sapka elkészült, már ezekben a hideg napokban melegítette is tulajdonosa fejét, vagy ahogy Férjuram mondja, illetve ezen szent szavakkal adta át a kész művet: "A tágulási tartályod szét ne fagyjon..." A sapka mintáját - mely Jacques Cousteau pipo névre hallgat - Moncsi barátnőmtől kaptam. Némileg változtattam a leíráson, nekem nem úgy jött ki a fogyasztás, ahogy azt a leírás tartalmazza. De a végeredmény olyan lett. Ki érti ezt?"Cortina" sock wool, alias Lidis fonal, 75 % gyapjú, 25 % akril, dupla szál, 3,5-es kötőtű


Felkérést kaptam Macustól az alábbi kérdőív kitöltésére, szívesen teszek eleget. További emberkéket nem neveznék meg, aki szeretné, válaszolja meg a kérdéseket.
1. Írd össze, mire van szükséged! Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Nos, mint ahogy sok helyen olvastam, én is vezetek listát, mert a fejem nem computer, muszáj írni a hiányzó vagy fogyóban lévő dolgokat. Általában bevásárlóközpontokban tudom le a nagyobb bevásárlásokat (Metro, Lidl), a kenyér, pékárú (már amikor nem sütök), illetve egyéb apróságok beszerzésére pedig az egyik helyi kisboltot pécézem ki egy héten 3 alkalommal.
A reklámoktól nem hatódok meg, utálom őket, csupán akkor várom, ha film közben már nagyon-nagyon szükségét érzem a tüdőm mérgezésének.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba! Így vásárlásoddal a helyi kisvállakozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.
Lásd 1. pont. Továbbá elég hatalmas kertünk van, sokfélét termesztünk, illetve baromfit tartunk, háztól vesszük friss vágásból a disznóhúst, illetve mi vesszük meg élve, és dolgozzuk fel a szomszéd barátainkkal közösen. Boltba ritkán veszünk akár zöldségfélét, akár húsokat.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.
Kosárpárti vagy, illetve nagyobb méretű erős szatyraim vannak, amik mindig benn vannak a kocsiban, tehát kéznél vannak. Sokszor jut eszembe egy-egy amerikai film láttán, hogy nálunk miért nem vezetik be a papírzacskókat. Bár kétségeim vannak a strapabírásukat illetően.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környzeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.
Hát, hogy olcsóbb, azt megkérdőjelezem. Mivel egy kisfaluban lakom, helyi tömegközlekedés nincs, így marad a gyaloglás, vacak időben az autó. Bármiféle ügyintézés, nagybevásárlás alkalmával szintén nem tömegközlekedek, általában többfélét kötök össze, ha bemegyek Debrecenbe, tehát marad az autó.

5. Vegyél helyi termékeket! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dogokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.
Zömmel megtermesztjük, piacról vesszük, vagy a 4-es főút melletti árusoktól. Tudom-tudom, belepi a benzingőz, de a piacira sincs ráírva, hogy hol termett.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást! Ne dőlj be a szép külsőnek! A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz, egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást!
Ha lehetőség van rá, nyilván olyan választok, ami környezetbarát, de ez nem mindig jön össze. Sok ásványvízzel élünk, gyűlnek a PET-palackok elég rendesen, és bevallom, nem mindig a szelektív gyűjtőbe kerülnek. Igaz, van nálunk is olyan, de néhányszor már megjártam, tele volt, aztán vihettem haza, és végül a szemeteszsákban landoltak, és még benzint is pocsékoltam rá.

7. Kerüld a vegyszereket! Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket! A vegyszerek ártanak az egészségednek.
Nem sok félkész-kész terméket vásárolok, nem szeretjük őket, de bevallom, van a fagyasztóban készenlétben ilyen-olyan műkaja. Igyekszem mindig friss dolgokat készíteni, sütögetek is, de sokszor az idő hiánya nagy úr.

8. Vegyél idényzöldséget és gyümölcsöt! Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak, és csak a szemnek szépek.
Zöldség és gyümölcs terem a kertben és üvegházban, néha vegyszert is kap (sajnos), de a Férjem olykor tehetetlen a növénybetegségekkel szemben. Sok savanyúságot, befőttöt, lecsót rakok el télire, lekvárt főzök, gyümölcsöt fagyasztok. Viszont szeretjük a narancsot és banánt, de azért azt nem termesztünk, bár fügefánk van:o)

9. Került az egyszer használatos és felesleges dolgokat! Az egyszer használatos termékek előállítása, majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már...
Nem igen van egyszer használatos dolgunk, elektromos kütyükkel viszont takarosan el vagyok látva, de nem mindegyiket használom.

10. Olvad el a címkéket! Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.
Általában elolvasom (ha olvasható, illetve az én nyelvemet íródott). De azért ha egy termékből többféle van, azért mindet nem szoktam ám végigbogarászni. Akkor a bevásárlás napokig is eltartana.

Most ennyire futotta. Jaj, de régen is gépeltem ennyit. Az amúgy is fájós kezecskéimenk nemigen tett most jót. Remélem, azért estére javul egy keveset:o)

Végül szeretném megkérdezni, hogy valamelyik németben profi kötős leányka nem szerelmesedett-e bele ebbe az egyszerű, ám szépséges kendőcskébe? Mert nálam a szerelmi vonzódás roppant erős, fonalam is lenne hozzá, de a német..., na az nem megy:o(((

17 megjegyzés:

Mária írta...

Hú, gyors voltál!
A kardigán nagyon szép, de a fekete fonallal való munka... brrr!
A kendő nekem is nagyon tetszik, de németül sajnos nem tudok.
Még kendőhöz se fogtam eddig hozzá. Pedig nagyon szépek. de most találtam egy régi magyar kötő-horgolós könyvben pár kendőt. Így lehet, hogy összeszedem magam. Most még a tuniszi horgolást próbáltam ki éppen.
Bocs, szómenésem van (általában)
Macus

Névtelen írta...

Óóóóóó az a fekete kardigán!!Annyira szép lett!

Németül sajna nem tudok,így én nem segíthetek, hogy beteljesüljön a szerelmed...de biztos akad ,aki tud.

Melinda írta...

Nagyon szép letta kardigán!:) Gratulálok! Viszont nem értem, miért írtad, hogy tiszta gyapjúból formázottat többé nem... Mi az a formázott? És miért nem csinálod többé?
Tudatlanka;)

nöné írta...

Köszönöm a dícsérő szavakat!
Melinda: a formázott nálam azt jelenti, hogy nem kendő, hanem pulcsi vagy kardigán:o) Lehet, hogy egyedi a párosítás ill. szóhasználat, nem is gondolkodtam rajta, csak írtam:o) Még nem tudom, hogy fog viselkedni mosás után. Ugyanis összedolgozás előtt minden elemét külön-külön feszítettem ki, viszont így összeállított állapotában nem tudom, hogyan fog sikerülni.

Kriszta írta...

Nekem is nagyon tetszik a kardigán :)
A sapkára meg csak csorgatom..... a fiam kért ilyet, de nincs mintám....
A kendő csudaklassz, beraktam fordítóba, de nagyon nagyon vicces dolgok jöttek ki :))))) Ha sikerül megfejteni, kérném szépen én is :)

Melinda írta...

Hjaaaaa!:D Értem!;) De nem gondolom, hogy a "formázott" kötömények esetén a blokkolást annyira szigorúan kellene venni. Szépen formára igazítva, lefekteve megszárad és szép lesz - szerintem... De majd beszámolsz róla. Ugye?;):x

A kendőmintát csak most utóbb vettem észre, hogy kérdezted. Megnéztem, elvileg értenem kellene... Értem is VALAMELYEST, de igazság szerint nem merek addig nyilatkozni, míg ki nem próbáltam. :( De az biztos, hogy rövidített sorokkal dolgozik. Ha lesz egy kis időm (MIKOR????), akkor majd nekiülök és megosztom a tapasztalataimat, jó? Nekem is nagyon tetszik, ugyanis!;D

Bocs a szómenésért!:x

Naomi írta...

Gyönyörű a munkád...mint mindig!!!

Puszi!

Kataca írta...

A sapi és a kardigán szuper jó lett szerintem, a feketéhez való viszonyodat megértem...
Ha megkapod a kendő mintáját, szívesen kipróbálnám veled együtt (még sose csináltam kendőt de gyűjtöm a bátorságot)

Névtelen írta...

Gyors bejelentkezés ebédidőben:)
Ha addig nem jelentkezik senki, este lefordítom. Bár nekem meg azért nehéz értelmezni, mert balkezes vagyok, és sok dolgot máshogy csinálok, mint a "normális" kötők. Az, pl. hogy balról leemelni, lehet, hogy nálam teljesen más formma jön ki, mint normális esetben :)

nöné írta...

Ismét köszönet!
Klaudia: egy angyalka vagy, ha megteszed (amúgy is:o) Szerintem az alapdolgokat egyformán készítjük mind jobb, mind balkezesek. Vagy tévedek?

Maria írta...

Nöné, ha megtalálom a mail-címedet, elküldöm.

Maria írta...

Elment.

Névtelen írta...

Akkor már megvan? :)

Vagy leírjam?

nöné írta...

Bocsánatot kérek mind Klaudiától, mind Máriától, most estem haza egy előadásról.

Klaudia, Mária elküldte, még nem olvastam el, csak megnyitottam.
Mindkettőtöknek nagyon szépen köszönöm a segítséget, nagyon aranyosak vagytok, puszi Nektek!

Jucus írta...

Nagyon szép ez a kardi, főleg a csuklónál lévő passzé rész megoldása tetszik!
A sapi is gyönyörűen van eldolgozva a feje búbján, ügyi vagy!

nöné írta...

Köszönöm Jucus!

Anice kötős blogja írta...

Hú, én eddig lusta voltam végig olvasni, bocsi. A kardigán valóban nagyon szép munka, gondolom közelről meg még szebb!A sapi nemkülönben! Olyan gyors vagy!

A kendő meg sztm egyszerű, a képről is lelehet nagyjából kötni,( közepe lusta kötéssel szaporítással a széleken a kívánt magasságig , körben a szemeket felszedni, szaporítani, lyuksor, szaporítás, lustakötéssel, lyuksor,vége. De hát már le is fordították, ugye!
Most mi mást kötögetsz még?