2012. február 25., szombat

Hosszú idő telt el ...

... legutóbbi jelentkezésem óta. Nem tétlenkedtem ám, kötögettem, fotózgattam, csak épp a blogírás maradt el. Most ömlesztve, kevés szöveggel, pótolom. A Maluka-láz folytatódott, elkészítettem a Fonalshopban kapható Zitron Trekking XXl fonalból. Imádtam ezt a fonalat kötni, és csodálatosan tartja a blokkolást.


Aztán, hogy ne jöjjek ki a gyakorlatból, elkövettem ismét, szintén a Fonalshopban kapható Zitron Unisono fonalból is. Ez a fonal is csodás!
Ez a Springtime Bandit kendő Ágimé lett, egy tavaly készült sapkához, Tricot Práctico 50 % wool - 50 % acrylic fonalból. Talán 2 éve vásároltam a Lana-Textől, még a webáruház előtti időkből.
A következő sapka-hajléktalan kesztyű, kendő szett Tündimé, a múltkori nagy-nagy hidegre való tekintettel. Fonal szintén a Lana-textől, alpaca-akril keverék. Nagyon jó kis "kályha-fonal".
A kesztyű mintája kútfőből, 4 szemből álló csavartminta. A fazon kialakításában egy régen közzétett kesztyűleírás volt segítségemre. Kötögető Kata tette közzé. Sajnos linkelni nem tudom, mert a blogját megszüntette. Katica, merre vagy?????
A kendő szintén Springtime Bandit.
Ez a kardi pedig az egyém, Shalom névre hallgat. Elég ügyesen, találomra alakítottam ki a szemszámot ehhez a Rellana Stella pihe-puha fonalhoz, mely szintén a Lana-Textől származik.
A fonal egyik jó tulajdonsága, hogy nemezelhető. Ezt nekem feltétlenül ki kellett próbálnom. Kicsit sem stilszerűen egy Non-felted Slippers nevű projektet készítettem el, nagyobb kötőtűvel, mint ahogy a leírás ajánlja. 60 fokon mosógépben, a szokásos módon frottírtörölköző társaságában megfürdettem, majd nedvesen a lábamra húzva kialakítottam a végleges formáját. Pontosan jó lett a lábamra. Kineveztem vendégséges papucsnak:o)
Utolsóként pedig mutatom a legfrissebb munkámat, amire nagyon büszke vagyok, több okból is.
Nagyon jól sikerült eltalálnom a méretet, kellemesen lezser, kényelmes fazon, jól érzem benne magam, bár még csak a fotózás miatt viseltem.
A története röviden: soha életemben ennyit nem foglalkoztam egy kötöménnyel sem. Kezdtem azzal, hogy két napig agyaltam a mintáján. Próbálkoztam elméletben, gyakorlatban, keresgéltem Picasa albumokban mintát, de nem jártam sikerrel. Félsiker volt csupán, hogy egy francia nyelvű mintaleírást találtam, de elég nekem a kötős angol elsajátítása, a franciára már nem vállalkozom. Arra jutottam, miután szerelmem ezen pulóver iránt egy cseppet sem csillapodott, sőt, még erősebb lett, hogy megveszem a mintát. Paypal hiányában próbálkoztam a bankkártyás fizetéssel, de a ravelry elutasított:o( Egy kedves tűbarátném segítségével néhány perccel a levélváltásunk után már birtokoltam is a mintát. Még görcsöltem egy estét és egy délelőttöt, mert hogy a leírásból sem tudtam megfejteni a titkot, de még mindig nem adtam fel:o) Kutakodtam a számítógépemen fellelhető sok-sok könyv és újság között, míg végül rátaláltam. Na, innentől kezdve már nem állt semmiféle akadály az utamba. Végül elkészült, bár mesélhetnék még a folyamatról is. Röviden csak annyi, hogy nagyon sokat bontottam, míg végül ilyen lett. A nyakát is átvariáltam, az eredeti nem volt jó, a sima nyak nem igazán tetszett, míg végül a kámzsanyak mellett döntöttem. Hát, "röviden" ennyi a története. Ja, és már a tűimen van egy vastagabb fonalból is (őt is bontottam már egy párszor a méret miatt, pedig kötéspróbáztam is).
Akit esetleg érdekel több fotó a bemutatott kötöményekről, a Ravelrys oldalamon megnézheti.

Remélem, nem untattam a kedves Olvasót:o)

23 megjegyzés:

bucilla írta...

Hát Gyöngyöm, te aztán nem tétlenkedtél mostanság, rengeteg szépség készült nálad, de ez a halszálkamintás ez maga a csoda... és a fonal fénye is milyen szépen kihozza ezt a mintát. Gratulálok a kitartásodhot:)

zazálea írta...

na,pont ezt akartam írni, még hogy tétlenkedés, te jó ég!
gyönyörű az a kék kendő, és ez a szürke.... hát odavagyok tőle(d) :)

Judit írta...

Mennyi szépség! :)
A Maluka felkerült a 10 éves listámra(mennyi fonalat használtál hozzá?), szépen kiadja a színátmenetes fonalat.
A nemezelésed nagyon tetszik, praktikus darab lett!
A pulcsi meg.... :)
Csodás! Az új nyaka is nagyon tetszik, passzol hozzá, meg a színe is szuper! Megérte a sok bontogatást!

Vera írta...

Nem is tudom melyik tetszik jobban... Mindegyik nagyon szép...
De a kitartásod....Na én nem birok ilyen kitartóan mintát keresni és bontogatni ilyen téren hamar feladom......De megérte....Színe is nagyon jó..
Szép hétvégét!!!!

Monika írta...

Elképezstően sokat kötöttél!Csak ámulok!Egyik szebb,mint a másik!Na,ez nekem nem megy...
A ti cicátok a munkahelyen van?

paribanu írta...

Egyik szebb, mint a másik.:-)
Ám legjobban a "tubókötőtűidet" irigylem...:-)

Jutka írta...

Ezt nevezem! Egyik szebb mint a másik.
Malukák egészen mást mutatnak eltérő színű fonalakból.
Egyik kedvencem a bandita kendőd, talán még nem találkoztam ezzel a mintával azért.
Shalom kardi nekem is közeli tervben van, már két fonalat választottam hozzá. Te kardigánod inspirált:)olyan szép...
Pulcsid nagyon, nagyon! Csini vagy benne, nyaka megoldás a végén még jobban feldobja. (jól kifundáltad)

Macus írta...

Én se részletezem darabonként a véleményemet: minden gyönyörűséges!
És továbbra is irigykedem, mivel nálam most semmi se halad. Sokszor annyira hullán jövök haza... de nem ragozom. Majd ha tudok, haladok.
Te meg ügyes vagy!!

Hena írta...

Gyönyörüek!!! A sapi és a kesztyü valami hihetetlen melegséget áraszt, nagy kedvem lenne beleburkolózni!

Cserny Cherry Ildikó írta...

Nem is tudom, hogy mit írjak, már mindenki mindent elmondott elöttem! Nagyon ügyi vagy és gyors és... :)) A legújabb Malukád szuper, a színei teljesen levettek a lábamról. A többi pedig, úgy őszintén szoktál te aludni? Le a kalappal előtted. :)

Kicsianya írta...

Ez igen!Te is nagyon termékeny alkotó vagy!
A Shalomtól elájultam, nekem is kell olyan!
A poncsó-pulcsi viszi azonban a pálmát!
Sunyi kis mintája van, de nagyon mutatós, egyszerűnek látszik, de mégsem az.Megvenném Tőled a mintáját, "ha neked már nem kell":)

nöné írta...

Köszönöm szépen, Lányok!

Judit: a Trekking fonalból készült 67 gr-ot nyom, az Unisonot elfelejtettem lemérni és már nincs nálam, a 100 gr/300 m-es gombócból egy pici maradt. Ezt az infót az FB-re feltöltött fotómról puskáztam, mert most nem találom, hova süllyesztettem a maradékot.

Másik Jutka: azért szerettem ezt a "banditát, mert nem annyira lyukacsos, mégis csipkés, és tényleg olyan jól lehet bandita módra viselni.

Aludni szoktam, bár egyre kevesebbet:o) Ilyenkor délután érzem is a hiányát.

Moncsi írta...

Nem untattál! Nagyon szépek, érdemes hosszabb időt kihagynod a blogolásban, akkor aztán gyönyörűség-hegyeket "zúdítasz" ránk! Ügyes kislány! Puszi! :))

Judit írta...

Köszi, köszi, be is jelöltelek ott! :)

Jucus írta...

Hű, gyönyörű dolgokat készítettél!Egyik szebb, minta a másik!

Hegemony77 írta...

Hát igen, jól mondják a többiek, minden csodás. Az utolsó képen tetszik a kötőtű a még befejezetlen pulcsiban... :))

Névtelen írta...

Te jó ég ! Ennyi minden! Ez igen, csattogtak ám villámgyorsan azok a tűk nálad :)
Csodaszép minden. A második fotón lévő kendőd és a pulcsid a kedvenceim :) De gratulálok a többi szépséghez is!

szép vasárnapot!

Maria írta...

Újra egy csomó szépség, főleg az első meg az utolsó.

Kriszta írta...

Úristen mennyi gyönyörűség, le a kalapommal, nagyon szépeket alkottál!

Csilla írta...

Te aztán tényleg nem lazsáltál. Főleg a színátmenetes kendőd meg a stella fonalból kötött kardid színe jön be. Én is most kötök stellából a Rezeda színből.
Nem semmi kalandod volt ezzel a pulcsival de megérte.
Ügyes vagy!

MrsYarnart írta...

...és mikor alszol...? :D

Irenka írta...

Fantasztikus darabok! Külön-külön már "találkoztam" velük, de így együtt bemutatva látszik igazán, mennyire szeretsz és tudsz kötni. A Malukák szépségesek, légiesek, könnyedek. A sapi, kesztyű, Springtime-bandittal egy nagyon nőies, divatos együttes lett. Hja, és a kendőkből mindjárt dupláztál, mintha csak semmiség lenne. :) A halszálkás pulcsid egy kötős-bravúr.
Nálam a pálmát mégis a Shalomod viszi el. Egyszerűen tökéletes hozzá ez a fonal, gyönyörűek a színei, és őszintén bevallom, irigylem, hogy a méretet sikerült eltalálnod (az enyém alighanem bontásra vár).

Marlies írta...

hallo liebe Nöne wudnerschöne Tücher hast du gestrickt . Mir gefallen die kleinen viel besser . Dei muster sind super schön .
Ganz liebe Grüsse marlies