2011. november 9., szerda

Kötögetek ám:o)

Régen jelentkeztem már, nem is tudom, miért. Egyrészt nem igazán volt mit mutatnom, ebből következően nem volt érdemleges mondandóm sem. Másrészt időhiány, kedvtelenség? Talán...

Egy korábbi bejegyzésemben már említést tettem a "szövés" szó kapcsán egy sálról, ami nagyon megtetszett. Kigondoltam, hogy a Férjemnek megkötöm. Talán a sál kötésébe nem törik bele a bicskám, olyan ruhadarab, ami nem méretfüggő, mert egyébként a drágám 48-as lábon kb. 150 kg-ot cipel. Ilyen méretekre nem sok kedvem van kötögetni.

Először egy másik fonalból álltam neki, egy tavalyi turiportya alkalmával szereztem a Férjem kedvenc zöld színében 3 gombóc zoknifonalat. Tűre is barkácsoltam 355 szemet, nagy lelkesen el is kezdtem a kötögetést, de valahogy nagyon lassan haladt, meg szúrósnak is találtam a fonalat. Irenkának egy tali alkalmával megmutattam készülő művemet, szerinte még szorosnak is tűnt a kötömény. Én győzközdtem magamat és Őt is, hogy nem-nem, de aztán hazatérve elgondolkoztam a dolgon. Végül igazat adtam Irénkének, és félretettem. Elkezdtem keresgélni a fonalkupacomban (hegyemben), de NEM találtam alkalmas fonalat. Vagy kevés volt, vagy színben nem igazán jött be. Bevásárlás címen meglátogattam a Lidl-t, és hogy, hogy nem, egy csomag zoknifonal vándorolt a kosaramba. Ezek után már semmi nem állt az utamba, egy kötéspróba után este ismét felszerencsétlenkedtem a 355 szemet a tűre , és megkezdtem a végtelennek tűnő munkát. Aki ismer, tudja rólam, hogy hosszú ideig nem tudok csak egy darabbal foglalkozni, legalább 3-4 munkát futtatok párhuzamosan, a többi megkezdettről már nem is beszélve. Ezzel a sállal kb. 4 napon keresztül foglalkoztam folyamatosan, míg nem következett egy pécsi kirándulás, amiről szó szerint egy bőröndnyi fonallal tértem haza:o) De erről majd lentebb.

A sál paraméterei:
- minta: Cerus
- fonal: Treviso sock wool (Lidl-s zoknifonal)
- tű: 4,5-es KnitPro körkötőtű
- súlya: 93 gr
- 132 cmx17 cm
- a széle I-corddal körben végigkötve (egy örökkévalóságnak tűnt), de így szép egyenletes, mintegy keretet képez
A sál textúrája közelről. Mintha nem is kötve lenne, ugye?
És akkor visszakanyarodva a kirándulásra.
Októberben nagy utakat tettem meg hódolva a szenvedélyemnek. Először Vácott jártam Mónikánál, és egy korábbi bejegyzésemben mutatott csodás szerzeményekkel tértem haza. Vannak elkészült darabjaim belőlük, de azokat majd később mutatom.
Aztán nagyot utaztam Pécsre Ágihoz, és - mint már mondtam - egy bőröndnyi fonallal tértem haza:o) A hatalmas kupacról fotó nem készült, de ígérem, apránként megismertetem Veletek.

Többek között vásároltam Soufflé névre keresztelt fonalat, háromféle színben, ezek közül kettőből a remekművek itt láthatók. Alapvetően simán elsétáltam volna e mellett a fonal mellett, valahogy nem az én világom. Picit fényes, picit vastag, picit "grádicsos", valahogy semmi nem stimmelt vele. De aztán megláttam egy belőle készült stólaszerűséget, ami jól nézett ki, marha meleg volt, és "gyorsan elkészül" minősítést kapott. Színválaszték rengeteg, alig tudtam választani.

Valóban gyorsan elkészült a sál, a végén már mértem is az időt, egy gombóc kb. fél óra. Nem kell rajta csodálkozni, hisz 10-es tűvel lustakötéssel elég szaporán halad a munka:o)

Néhány adat:
- fonal: Soufflé by BBB - 38 % merino,47 % akril, 9 % viszkóz, 6 % poliamid; 50 gr/38 m
- tű: 9-10-es KnitPro körkötő tű

Ehhez a piroshoz még egy fülvédő is készült, teljes mértékben elhasználtam a 6 gombóc fonalat.

Folyt.köv:o)

Szeretnék házi feladatot adni kedves Olvasóimnak:o)

Megosztanátok velem, hogy a tiszta gyapjúból készülő kötöményeiteket, és itt leginkább a pulóverekre, kardigánokra, nem pedig a kendőkre, sapkákra és egyéb apróságokra gondolok, hogyan tisztítjátok, szárítjátok? Előre is köszönöm.

18 megjegyzés:

Annamari írta...

Hú, ez a Cerus? Régebb leveleztem egy amerikai kötős hölggyel, ő belebetegedett ebbe a darabba. Gratulálok a kitartásodhoz! Az eredmény megéri, szerintem.
A tiszta gyapjúimat összegyűjtöm (kasmírral pótolom ha kell), géppel kímélőn kimosom és aztán beterítem velük a padlót :) persze kiegyengetem őket. A kasmírokat néha vállfán szárítom, azok könnyebbek, s ha elég jól kicsavarta belőlük a vizet a gép, akkor nem húzza le őket a súlyuk.

Csilla írta...

Nagyon jó ez a szövött hatású sál, gratulálok!
Ilyen buklsat én is kötöttem, nagyon haladós vele dolgozni.viszont ha bontani kell nagyon durva, ugy összekapszkodnak, hogy ihaj. Persze sálat nem kell bontani,d eén pulcsit is kötöttem hasonlóból és nem volt jó a karkivágás vagy valami ilyesmi baja, volt, hát egy rémálom a bontása.
Én van, hogy kézzel mosom, illetve áztatom van, hogy gépben a gyapjút. Az én gépemen van kézimosás funkció, mindig megnézem, hogy tényleg elinditottam-e a gépet annyira finoman mos ezzel a programmal, csak néha hintáztat egyet-egyet a ruhán.
Többynire kiteritve szárítom, mármint a szárító tetején vizszintesen, de pl a múltnak a vasatag gyapjú kardimat vállfán szárítottam.

Mammka írta...

Hű,Nöné!Hogy te milyen szorgos vagy!Gyönyörű!nekem a kötéshez nincsen türelmem.:( Még a horgolás jöhet inkább szóba...:)

Gabella írta...

Nagyon ügyi vagy, jók a sálak! De ez a minta nekem nem megy. Vagyis az angol nem megy...:( Pedig nem tűnik bonyolultnak...

nöné írta...

Köszönöm, Kislányok!
Még várok a gyapjúmosásról véleményeket, aztán egy egész bejegyzést szeretnék szánni a témára:o)

Köszönöm, Mónikám! Igen-igen, mindig molyolok valamit:o)

Gabi: miután én áttértem az angolok által használt kötésmódra (sima szem első lábába szúrás, fordított szem elsőre furin való levétele), azóta nem gond az ilyen minta. Lényege: színe sor: 1 szem sima, egy szem átemel úgy, hogy a szál a szem előtt van. 2. sor: az előzőleg leemelt szem fordítottan való lekötése, az előzőleg simán lekötött szem leemelése úgy, hogy a szál a szem mögött van.
Hmm, érthető ez? Keresek videót.

nöné írta...

Gabi, most hirtelen ezt találtam:
http://www.youtube.com/watch?v=OaHlMdLNtDg

Macus írta...

Nagyon szépeket mutattál!
A találkozókért és a sok (biztosan gyönyörű) fonalért picit irigyellek. Én most tényleg csak a meglevőket használom.
Várom a folytatást... nagyon!

Annamari írta...

Ugye, mennyire megkönnyíti a kötést az angol módi? :) már el sem tudom képzelni, hogy úgy kössek, ahogy annak idején "megtanultam" :) valahogy nem áll kezemre az egész.

Elinor17 írta...

Szépek a kötöttjeid !!
Nos a kész darabokat beleteszem a kádba és jó meleg vizet engedek rá a zuhanyrózsából .Teszek hozzá egy kis sampont , esetleg mosódiót .Szépen kilötybölöm , megmozgatom .Aztán leengedem a vizet és újabb adag melegvíz jön még 2-szer .Leengedem a vizet és amennyire lehet kinyomkodom belőle a vizet .Kicsit kirázogatom és formára fektetve szárítom meg .
Így nem filcesedik .

Maria írta...

Hogy milyen különleges technikát csinálsz már megint!

paribanu írta...

Nagyon jól néznek ki a sálak. A mosáshoz én sajnos nem tudok hozzászólni...Ilyen darabok nálam még nem készültek...

Szilvia írta...

Kedves Nővérkém!
Hát mit is mondhatnék..WAAOOOOOOO és mégegyszer WWWWAAAAAAAOOOOOOOO!!!
Mindegyik gyönyörűséges! A Lalié roppantul menő és férfias, a másik két tüneményt látva, pedig szinte érzi az ember a meleget amit áraszt.
Már alig várom a többi szuper cuccot, amit a sok szép fonalból munkálkodsz!

Kriszta írta...

Eszméletlen jó az a pasi sál, persze a többi is, de az most nagyon megfogott! :)
Én csak simán gépben, max 30 fokon mosok pulcsikat :)

MrsYarnart írta...

te jó ég! 355 szem! azzal kétszer körbeköthetted volna a férjed :D az a sálminta csúcs, de azt hiszem, nekem nem lenne kitartásom ilyesmihez. gratulálok!

Gabella írta...

Köszi! Egyébként elsőre is érthető volt!

Kicsianya írta...

Jé!Nem is tudtam, hogy ilyen kötés is létezik!(Persze ezen kívül még sok minden mást sem tudok:))
Én a gyapjú és egyéb kötött cuccaimat kifordítva teszem a gépbe, Perwollal gyapjú-programon mosom dupla öblítővel és fektetve teszem a szárítóra, de mindenképpen vízszintes felületre.Viszonylag keveset, kb fél töltésnek megfelelőt
szabad egyben betenni, különben nagyon meggyűri és filcesednek a cuccok.Szerintem. :)

Irenka írta...

A Cerus-od fantasztikus lett! Különleges darab, valóban olyan, mintha szövött lenne, klasszikus, nemes.
A két másik sál is klassz, divatos lett.
Az új fonalaidhoz kellemes időtöltést és fájdalommentes kacsókat! :)
Tiszta gyapjú pulcsink kézikötésű nincs, eddig csak műszállal kevert fonalból kötöttem ilyesmit. Azokat a gép 30 fokos kézimosás programján mosom, gyapjúhoz való mosószerrel, fektetve szárítom. Ha már félig száraz, és kell a hely, derékban ráhajtom a szárító pálcájára, és az ujját is felteszem.

bucilla írta...

Gyöngyöm, szuperek a sálak, és az a szövött hatású valami isteni lett, épp most akadtam bele a Ravelry-n, ott linen stitchnek írja, még jó hogy te magyarul magyarázod a mikéntjét:)így nem kell videókat böngésznem, bár először át kellene szokjak a másik fajta kötésre:(