2009. március 9., hétfő

Mellény és kendőkezdemények

Hétvégén elkészültem Baboo mellényével. Hogy jókedvre derítsem a Kedves Olvasókat, elmesélem a mellényforma történetét. Mióta kétágú vagyok, így még nem jártam. Persze hozzátartozik a dologhoz, hogy szombat reggel, kapkodva, néhány lopott percben akartam a szemöltést kipróbálni a vállak összevarrásához. Szépen összeillesztgettem az elejét a hátuljával, lesimítgattam, tű elő, és öltés, közben videónézés. Az egyik váll sikerességén nekibuzdulva gyorsan megcsináltam a másikat is - nem volt nagy dolog azt a 8-8 szemet összeölteni - és munkám eredményét boldogan megvizsgálva jött a hidegzuhany, fordítva varrtam össze őket. Lettem olyan ideges, hogy csuda. Jó alaposan eldolgoztam a lógó szárakat, hogy az ki ne bomoljon. Persze , mondanom sem kell, elég volt kibontani. Az órára nézve 1/2 9, na jó, újból nekiállok, még belefér az időmbe. Megint összevarrom, megint vizsgálgatom, basszus, megint nem jó! Miután majdnem megmartam magam, nagy nehezen megint szétbontottam, és eltettem estig. Az erre szánt időben természetesen sikerült összeállítanom a mellénykét, Gabella ötletét ellesve zsinórt is sodortam bele, mert az odakívánkozott.

A történet tanulsága: ne más feladattól ellopott idődben alkoss, azt csak akkor tedd, ha kifejezetten arra szántad az idődet! Ezt viszont én nagyon nehezen tudom betartani.
Konklúzió: na ezért kötök én inkább kendőket, ott nincs ilyen probléma.












Haladok az új kendőcskémmel, már nagy csomója van, hamarosan elkészül, mert vészesen fogy a fonal, illetve a kendő méretei is alakulnak - már amennyire egy 80 cm-s tűn ezt meg lehet állapítani. A színe nagyon tetszik, bár jobban szeretném, ha nem lenne ilyen összevisszaság benne, azért így is tetszik.















Szokásomhoz híven nem bírtam megállni, és miután Baboo kitalálta, hogy Gailt kér az övéből, annak is nekikezdtem. Tudjátok, fő a változatosság. Már előre félek, hogy ha megjönnek a gyapjaim, és áztatás-száradás után tűre várva sorakoznak a kosárban, hány megkezdett kendő lesz a nappaliban. Talán ettől csupán az ment meg, hogy 1 db 6-os bambusztűm van, és az csak egy kendőhöz használatos. De nálam nem lehet tudni előre!

















Amíg itt pötyögtetek, töltögetek, csöngettek, a postásnéni MEGHOZTA a gyapjaimat! Azért csúcs ez a Magyar Posta. Az egyik csomag, ami borítékban volt, alaposan megsérült, össze-vissza volt szaggatva. De megvan minden, Erika, nyugi! Köszönöm!!!! Gyors fotó a szépségesekről.














22 megjegyzés:

Anice kötős blogja írta...

Jaj, nöné, minden ooolyan szép!

Mára paff vagyok a sok fonaltól is! Ezek vékonyak,, amiket kaptál?

nöné írta...

Köszike, Anice! A jobb oldaliak vékonka mohairek, a gyapjúk pedig egyágúak. Jaj, amíg itt töltögettem, humorizáltam magamon, Ti meg sok szépséget pakoltatok fel, megint itt ragadtam a gép előtt. Megsúgom, ma még nem sok vizet zavartam. Rohanok is áztatni a gyapjaimat.

Névtelen írta...

Gyönyörűek! Én még csak most várom a fonalmintáimat, remélem megérkeznek, amilyen dinnye vagyok nem emlékszem, hogy múlt héten vagy azelőtt adtam fel a válaszborítékot, így nem merek még rákérdezni. Remélem nem veszett el a levelem....

Egy tudatlan kérdés...miért is áztatod be? Csak hogy tudjam mit kell kezdenem az enyéimmel kötés előtt...

nöné írta...

Hogy egy picikét puhuljon, finomodjon. Na, nem kell valami nagyon durva anyagra gondolni, de a gyapjús hölgy tanácsolta: amilyen meleg vizet a kezed elbír, esetleg pici olcsó sampon bele, áztatás egy rövid ideig, öblítés, és mehet centrifugázásra, csupán csak azért, hogy hamarabb száradva várja a beléje böködő tűket.
Érdemes áztatás előtt még több helyen megkötözgetni, hogy ne gubancolódjon össze.

Névtelen írta...

köszi :) akkor majd én is így csinálom, ha odajutok...

ercsu27 írta...

Na, ez az én (egyik) bajom a postával!
Fel nem foghatom, mit művelnek a csomagokkal! Mibe csomagoljak??? A fekete batyu tűnik még a legjobb ötletnek, de egy pici csomagot nem tehetek abba!

Klasszak a kendőid!:-)

ercsu27 írta...

Ja, még valami.
Már nem áztatom a fonalat kötés előtt. Először csak azért, mert nem bírtam kivárni, amíg megszárad, rögtön kötni akartam. Most inkább a kész holmit "kezelem", nem vettem észre különbséget. De a készet már hidegvízben áztatom. De ne olcsó sampont használjatok, hanem jó minőségű babasampont!

nöné írta...

Köszi, Erika! Oké, én is úgy gondoltam, hogy nem WU2 vagy Elsev meg kütymürütty-féle csodasamponban, hanem babában. Hiába, a jó babatermékek, azok az igaziak.

Gabella írta...

Ercsu: pici csomagnak legjobb a buborékos boríték! Akkor azon se rinyálhatnak, hogy nem szabványos...

Na akkor amit Ancsa blogján kérdeztem, arra itt máris választ kaptam! :)

Anice kötős blogja írta...

Még azt felejtettem el az előbb, hogy a pulcsi összevarrással én is ugyanúgy szoktam járni, mint te. Csak én elég keményen anyázok közben, amiről le kell szoknom.

nöné írta...

Na jó, én is úgy tettem, csak azt nem kötöttem az orrotokra!

Naomi írta...

Nöné, fantasztikus vagy!
Ennyi mindent kötni egyszerre, és ilyen csodákat!!! CSODÁLLAK!!!!!

Mindegyik meseszép!!! :o)))

nöné írta...

Noémi drága, Te sem mész a szomszédba a sok csodáidért!
De tudod, ennek az egyszerre kötésnek is vannak hátulütői. Már kezdeném a friss gyapjúmból is a következőt, de megálljt parancsoltam magamnak. Meg még most száradnak (szerencséjükre).

ercsu27 írta...

Gabi, ez is szabványos boríték, csak az a talpas fajta, mert a bubisba meg nem fért bele.

Timici írta...

Gyöngyi, nagyon szépek a kendők, az összevissza színű különösen tetszik és olyan jók a gyapjúk így egy kupacban. A sárga az melyik számú? a másik kettőből van nekem is;o) várom mikor kezded őket kötni:D

nöné írta...

Timikém, a sárga az 5. számú. Én máris kezdeném, de két akadálya van: még nedvesek, illetve - mivel már kikészültem saját magamtól - előbb az egyik kendőt befejezem, reményeim szerint ma éjszaka. És akkor HOLNAP elkezdem a Baltic-ot. Szerintetek melyikből kezdjem?

Timici írta...

köszi, szép nagyon ez a sárga is:o) hihi ezek szerint holnp már jöhetek is nézni;o) én a kékből kötném vagy a sárgából, sokat segítettem, ugye?;o)

nöné írta...

Na, Veled is sokra mentem, Timikém :D

Soleil írta...

Gyöngyi, már megint szépeket csinálsz! Nekem nagyon tetszik az "összevissza színű" kendőd:-D Az milyen mintájú lesz? A fonalak meg csodaklasszak!!! Én is agyalok rajta, lehet, hogy nekem is kéne? Bár egy hete rendet raktam a fonalaim között, s szinte a lakás minden részéből került elő valami:-DDD Úgyhogy most először a mennyiséget kéne fogyasztani...
Most olvasom, hogy te is 80 centis tűvel kötöd a kendőket. Többiek, ti hogy vagytok ezzel? Én most kötök anyunak egy vastagabb Kirit, s már alig férnek el a szemek a 80 centin, egyre nehezebb kötni. Nem tudom, hogy boldogulok majd a végével. Nem tudtok Mo-n valahol hosszabb körkötőtűkről? Külföldön láttam, van ilyen, sőt cserélhető szetek is, de itthon?

Soleil írta...

Klaudia, a taliig biztos megjönnek a te mintáid is. Majd hozd el, hogy én is megtapizhassam a finom gyapjúkat!

Kormica írta...

Ilyen szép fonalakból öröm lesz kötni :)
Nekem is nagyon tetszik az össze-vissza színű kendő (is) :)
A posta meg no komment, és egyre rosszabb... a sógornőm már vagy 6 éve várja a diákigazolványát, amit nálunk felejtett egy hétvégén. Borítékban utánaküldtem, de még nem ért oda. :(

nöné írta...

Soleil: köszönöm szépen. Hát igen, ez a fránya 80 cm kevés nekünk, kendőkötőknek. Még nem fedeztem fel lelőhelyet, sztem marad a külföld.Lehet, érdemes lenne felvenni a kapcsolat a Finnországban élő Judittal, azt hiszem, nála láttam olyan cirádás tűket cserélhető damillal. Utána kellene nézni, csak most nem érek rá.

Kormica: köszönöm. Nem mondod, 6 éve? Azt a ...